su-25-χώρες-του-nato-αγόρασαν-βουλγαρικά-μαχ-1122614
ΚΟΣΜΟΣ | 16.01.2023 | 19:52

Su-25: «Χώρες του NATO αγόρασαν βουλγαρικά μαχητικά και τα έστειλαν στην Ουκρανία»

Κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ αγόρασαν από την Βουλγαρία 14 σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Su-25 και τα παρέδωσαν στην Ουκρανία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο ουκρανικές πηγές και την ολλανδική ιστοσελίδα Oryx.

Στη δημοσίευση του Bloomberg, δεν γίνεται λόγος για απευθείας προμήθειες όπλων από τη Βουλγαρία στην Ουκρανία, αλλά για πώληση εξοπλισμού σε τρίτες χώρες, ο οποίος στη συνέχεια παραδόθηκε στο Κίεβο. Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε στα τέλη του περασμένου έτους την αποστολή όπλων στο Κίεβο, εν μέσω έντονων διαφωνιών.

«Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες, λυπάμαι, είναι η πρώτη φορά που το ακούω», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μίλκοφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

«Το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει πουλήσει ή παραχωρήσει αεροσκάφη Su-25 που προορίζονται για την Ουκρανία σε χώρες του ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας.

Μέχρι το 2022, ήταν γνωστό ότι η Βουλγαρία διέθετε 14 Su-25. Τον Οκτώβριο, οι πτήσεις των μαχητικών σταμάτησαν αφού ένα από αυτά συνετρίβη στην αεροπορική βάση Bezmer.

Ο ιστότοπος Oryx υποστηρίζει ότι 14 βουλγαρικά αεροσκάφη Su-25 «αγοράστηκαν από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και παραδόθηκαν στην Ουκρανία», τον Απρίλιο του 2022. Παράλληλα, αναφέρει ότι τον Αύγουστο, άλλη μία βαλκανική χώρα, η Βόρεια Μακεδονία, παρέδωσε αεροσκάφη στο Κίεβο. Aπό την αρχή του πολέμου έχουν γίνει διάφορες αναφορές για την παρουσία όπλων από την Βουλγαρία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί ποτέ επίσημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία είναι στην διαδικασία της αντικατάστασης του στόλου των Su-25 από μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70, τα οποία προμηθεύεται από τις ΗΠΑ.