Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Gazprom, την επόμενη της επίσκεψης του «αφεντικού της» στην Αθήνα

Μια μόλις μέρα μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού στην Αθήνα, η Gazprom μπαίνει στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για θέματα ανταγωνισμού. Η Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ κατηγορεί το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του στην Πολωνία, την Ουγγαρία και έξι ακόμα χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κρατικά ελεγχόμενη εταιρία, βασικός ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης, παρακώλυσε τον διασυνοριακό ανταγωνισμό, ενώ επέβαλε υπερβολικές χρεώσεις σε πέντε χώρες.

«Θεωρούμε ότι η (Gazprom) ίσως δημιούργησε τεχνητά εμπόδια, αποτρέποντας τη μεταφορά αερίου από ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προς άλλα κράτη, κάτι που παρεμποδίζει τον διασυνοριακό ανταγωνισμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βεστάγκερ.

«Η διατήρηση του διαχωρισμού των εθνικών αγορών φυσικού αερίου επίσης επέτρεψε στην Gazprom να χρεώνει τιμές που, σε αυτό το στάδιο, θεωρούμε αθέμιτες», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Επιτρόπου.

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΟΜΙΣΙΟΝ, GAZPROM, ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ


Αφήστε μια απάντηση