στο-94-ανήλθε-τον-ιούνιο-ο-πληθωρισμός-σ-734898
ΚΟΣΜΟΣ | 20.07.2022 | 12:15

Στο 9,4% ανήλθε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Πρόκειται για το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού από τις αρχές του 1982, σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τις πιθανότητες για μία μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη, αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) τον επόμενο μήνα.

Μία δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων που πραγματοποίησε το Reuters επικεντρώθηκε σε ποσοστό πληθωρισμού 9,3% έναντι 9,1% τον Μάιο.

Η τελευταία αύξηση σημαίνει ότι η Βρετανία είχε το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού τον Ιούνιο, μεταξύ των υπολοίπων κρατών-μελών της ομάδας G7. Παρόλο, που τόσο ο Καναδάς, όσο και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει το ποσοστό πληθωρισμού για τον μήνα Ιούνιο, δεν αναμένεται ότι θα πλησιάσουν κοντά στο επίπεδο αύξησης των τιμών που καταγράφηκε στη Βρετανία.

Η BoE έχει προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού πέντε φορές από τον Δεκέμβριο, καθώς προσπαθεί να σταματήσει την αύξηση του πληθωρισμού, ώστε να μην εδραιωθεί στην βρετανική οικονομία, ενώ αναμένεται ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και πάλι τον Αύγουστο, κατά τη συνεδρίαση για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.