στην-κύπρο-ο-πρόεδρος-της-βουλής-της-λι-717494
ΚΟΣΜΟΣ | 28.12.2019 | 12:42

Στην Κύπρο ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης -Κοινή δήλωση καταδίκης τουρκικών ενεργειών

Στην Κύπρο βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ Ίσα συνοδευόμενος από Λίβυους βουλευτές. Επί τάπητος στις διαβουλεύσεις θα τεθούν οι επιπτώσεις του μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ εντός της ημέρας ο κ. Σάλεχ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το πρωί είχε συνάντηση στη Βουλή, με τον Πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Συλλούρη. Να θυμίσουμε δε ότι προ ημερών επισκέφθηκε την Αθήνα, όπου και καταδίκασε απερίφραστα το μνημόνιο συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης. Δημήτρης Συλλούρης και Αγκίλα Σαλέχ υπογράμμισαν τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και επαναβεβαίωσαν την προσήλωση Κύπρου και Λιβύης στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τονίζουν, επίσης, ότι προτεραιότητα των δύο Κοινοβουλίων είναι η εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Τέλος, καταδικάζουν την πρόθεση της κυβέρνησης της Τουρκίας να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση της Τρίπολης ενώ υπογραμμίζουν ότι η Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είναι άκυρη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των δύο Προέδρων της Βουλής Κύπρου και Λιβύης

«Κατά τη σημερινή μας συνάντηση, συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου και ευρύτερου ενδιαφέροντος και συμφωνήσαμε στα ακόλουθα:- Υπογραμμίσαμε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Λιβύης καθώς και την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο χωρών. –Επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση των δύο Κοινοβουλίων στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας –έχουμε ως προτεραιότητα την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου»

» Δηλώνουμε ότι η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και στερείται νομικής βάσης αφού παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας και δεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Επιβεβαιώνουμε την νομιμότητα της εκλεγεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της Λιβύη. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση της τουρκικής Κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη που τυχόν υλοποίησή της αποτελεί απαράδεκτη επέμβαση στο εσωτερικό της χώρας. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις κινήσεις της Κυβέρνησης της Τουρκίας, οι οποίες συμβάλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου».

Μπαράζ επαφών

Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε γύρο τηλεφωνικών συνομιλιών χθες και προχθες για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με ειδική έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη.

Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνομίλησε με Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεϊχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, και τον υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Αϊμάν Αλ Σαφάντι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι συζητήσεις του κ. Χριστοδουλίδη με τους πέντε ξένους αξιωματούχους περιστράφηκαν γύρω από την ανάγκη όπως αποφευχθούν ενέργειες οι οποίες ξεφεύγουν του πλαισίου της νομιμότητας, και την ανάγκη όπως δημιουργηθούν συνθήκες αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Λιβύη.