Στη Βερόνα απαγορεύουν το κεμπάπ

Κεμπάπ τέλος στη Βερόνα. Οπως και κάθε ξενόφερτο «έθνικ» φαγητό, απαγορεύεται πλέον στο ιστορικό κέντρο, για λόγους «κοσμιότητας» και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πανέμορφης πόλης της βόρειας Ιταλίας.

Σε μια απόπειρα να προστατεύσει «την κουλτούρα και την αισθητική», ο δήμος της πόλης απαγόρευσε να ανοίξουν νέα μαγαζιά με έθνικ κουζίνα στο ιστορικό κέντρο, το οποίο έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

«Χάρη σε αυτή την απόφαση, δεν θα ανοίγουν πλέον καταστήματα που θα προσφέρουν φαγητό τέτοιου είδους, που μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ευπρέπεια της πόλης. Αυτό προστατεύει όχι μόνο την ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά μας αλλά και την κουλτούρα της ευρύτερης περιοχής», είπε ο δήμαρχος της Βερόνας, Φλάβιο Τόσι, ο οποίος εξελέγη ως ανεξάρτητος μετά την αποχώρησή του από την ξενοφοβική αποσχιστική Λέγκα του Βορρά.

Δεν συμφωνούν όλοι. Πολλοί λένε ότι πίσω από την «προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» κρύβονται διακρίσεις σε βάρος του όλο και αυξανόμενου αριθμού των μεταναστών στην Ιταλία, και ιδιαίτερα των 1,6 εκατ. μουσουλμάνων.

Αν και τα καταστήματα με γρήγορο, έθνικ φαγητό έχουν μεγάλη ζήτηση από ντόπιους και τουρίστες, η Βερόνα προσπαθεί εδώ και χρόνια να καταρτίσει «σχέδιο διασφάλισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεών της».

Και άλλες ιταλικές πόλεις, όπως η Βενετία, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, επιχειρούν να προβάλουν την ντόπια, παραδοσιακή κουλτούρα, κόντρα στην εξάπλωση διαφόρων καταστημάτων μεταναστών – συχνά με την πρόφαση ότι υποβαθμίζουν τους δρόμους και τις γειτονιές.

Οι αρχές στη Βενετία εξετάζουν σχέδιο για περιορισμούς σε διάφορα καταστήματα, από μίνι-μάρκετ μέχρι μαγαζιά πώλησης αναμνηστικών αντικειμένων, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια με ιδιοκτήτες κυρίως Κινέζους ή μουσουλμάνους μετανάστες. Τον Ιανουάριο παρόμοια απόφαση έθεσε σε ισχύ η Φλωρεντία για το ιστορικό κέντρο της.

ΚΟΣΜΟΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, ΒΕΡΟΝΑ, ΚΕΜΠΑΠ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!