στέιτ-ντιπάρτμεντ-η-προσωρινή-κυβέρν-1067127
ΚΟΣΜΟΣ | 05.10.2022 | 07:55

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να κάνει συμφωνίες

Ανακοίνωση για την παράνομη συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Libya Political Dialogue Forum να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του Λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».

Τη δήλωση αυτή έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως τόνισε ο ίδιος:

«Ενώ γνωρίζουμε αναφορές ότι υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας από την κυβέρνηση της Τουρκίας και την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο.

Θα σας παραπέμψαμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει ο Νίκος Δένδιας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει εκτάκτως την Κυριακή στην Αίγυπτο. Το βράδυ της Δευτέρας (3/10) μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης.

Επίσης, τη Δευτέρα, ο Νίκος Δένδιας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρέσβη της Γαλλίας με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνη. Παράλληλα, ενημερώθηκε και το Ισραήλ, στο πλαίσιο της παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ.