σουηδία-φινλανδία-ξεκίνησαν-οι-συν-1025200
ΚΟΣΜΟΣ | 25.05.2022 | 18:25

Σουηδία – Φινλανδία: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξη στο NATO

Ανώτεροι αξιωματούχοι από τη Σουηδία και τη Φινλανδία συναντήθηκαν με Τούρκους ομολόγους τους στην Άγκυρα σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας στις αιτήσεις των σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο NATO.

Η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν, σήμερα Τετάρτη, με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, και τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Σουηδοί διπλωμάτες θα συζητήσουν τα αιτήματα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συναντήσεων που θα έχουν σήμερα στην Άγκυρα με στόχο την επίλυση των τουρκικών επιφυλάξεων αναφορικά με τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη τους στο NATO, δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Φυσικά θα εξετάσουμε και θα συζητήσουμε τον κατάλογο και θα διευθετήσουμε μια σειρά από πράγματα που ήταν ασαφή σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και σε δηλώσεις από άλλα μέρη», είπε η Άντερσον.

«Είναι σαφές ότι το θέμα είναι πού στέλουμε την οικονομική μας βοήθεια, για παράδειγμα, και ότι πουλάμε όπλα. Δεν στέλνουμε χρήματα σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προφανώς – ούτε όπλα», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στην ένταξη των χωρών στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, επικαλούμενη την υποστήριξη από την Σουηδία – και σε μικρότερο βαθμό της Φινλανδίας – του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ή PKK και άλλων οντοτήτων που η Τουρκία θεωρεί ως απειλές για την ασφάλειά της.