σολτς-πεπεισμένος-ότι-η-ένταξη-σουηδί-1060433
ΚΟΣΜΟΣ | 16.08.2022 | 22:00

Σολτς: Πεπεισμένος ότι η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO θα ολοκληρωθεί γρήγορα

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι όλα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα ολοκληρώσουν «πολύ γρήγορα» τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενώ από την πλευρά της η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγνταλένα ‘Αντερσον διαβεβαίωσε ότι χώρα της θα τηρήσει τους όρους του σχετικού μνημονίου που έχει υπογράψει με την Τουρκία.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, οι δύο ηγέτες δήλωσαν βέβαιοι ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση έλλειψης, θα επιδείξουν αλληλεγγύη.

«Είμαι βέβαιος ότι τώρα (η επικύρωση) θα προχωρήσει πολύ γρήγορα (…) Οι επτά χώρες που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη θα το κάνουν σύντομα», δήλωσε ο κ. Σολτς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την κυρία ‘Αντερσον στην Στοκχόλμη, δεν θέλησε ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία. «Θα τηρήσουμε το μνημόνιο στο οποίο καταλήξαμε με την Τουρκία σχετικά με την ένταξη της χώρας μας στο NATO», διαβεβαίωσε από την πλευρά της η σουηδή πρωθυπουργός.

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν πάντως «ιστορική» την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να προσχωρήσουν στη Συμμαχία. «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα ενισχύσει τη Συμμαχία στα βόρεια σύνορά της. Είναι σημαντικό, διότι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν, η Ρωσία επιχειρεί να χαράξει εκ νέου τα σύνορα», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς και επανέλαβε τη δέσμευση των χωρών του NATO να συνεχίσουν να στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία.