σλοβακία-θα-δώσει-13-αεροσκάφη-mig-29-στην-ου-667463
ΚΟΣΜΟΣ | 17.03.2023 | 17:46

Σλοβακία: Θα δώσει 13 αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία

Η Σλοβακία έγινε η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ που ανακοίνωσε ότι θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία, μια μέρα αφότου η πολωνική κυβέρνηση προχώρησε σε ανάλογη κίνηση.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ έγραψε σήμερα στο Twitter ότι η κυβέρνησή του ενέκρινε την αποστολή των 13 MiG-29 που διαθέτει η χώρα.

Στην ανάρτησή του αναφέρει ότι «οι υποσχέσεις πρέπει να τηρηθούν» και ότι χαίρεται που και άλλες χώρες ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για περισσότερα όπλα. Δηλώνει ακόμη ότι η Σλοβακία θα στείλει στην Ουκρανία και μέρος του συστήματος αεράμυνας «Kub».

Δεν είναι σαφές πόσα από τα σλοβακικά αεροπλάνα είναι επί του παρόντος επιχειρησιακά, καθώς η σλοβακική πολεμική αεροπορία έχει πάψει να χρησιμοποιεί από πέρσι αυτά τα τζετ.

Χθες Πέμπτη, η Πολωνία υποσχέθηκε να στείλει τις αμέσως επόμενες μέρες τέσσερα MiG-29, και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα το επόμενο διάστημα, ενώ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής αεροπλάνων της σοβιετικής εποχής, όπως το MiG, το οποίο οι Ουκρανοί πιλότοι είναι εκπαιδευμένοι να πετούν.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η αποστολή και αεροσκαφών στην κυβέρνηση του Κιέβου δεν θα επηρεάσει την έκβαση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας, αλλά «θα φέρει πρόσθετα δεινά για την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό».

«Φυσικά, κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όλος αυτός ο εξοπλισμός θα καταστραφεί», πρόσθεσε.

(Πηγή: BBC)