συνέντευξη-ερντογάν-τι-είπε-για-θανατ-101500
ΚΟΣΜΟΣ | 20.07.2016 | 23:43

Συνέντευξη Ερντογάν: Τι είπε για θανατική ποινή, ΗΠΑ, ελευθερία Τύπου (βίντεο)

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνοντας απαντήσεις σε πολλά θέματα αναφορικά με το πραξικόπημα, ανοίγοντας “μέτωπο” με την Αίγυπτο και αποκαλώντας τον πρόεδρο Σίσι, πραξικοπηματία. Ο κ. Ερντογάν έριξε τους τόνους με τις ΗΠΑ, δεν απέκλεισε την επαναφορά της θανατικής ποινής, ενώ δήλωσε υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης.

Στη συνέντευξή του από την Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφέρθηκε οργισμένος στα όσα του προσάπτουν για τις εκκαθαρίσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. “Δεδομένων των συνθηκών, πόσοι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να λένε ότι ο Ερντογάν δεν είναι δημοκρατικός, είναι δικτάτορας;” είπε. Ο Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται. “Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό”, τόνισε.

“Είναι σαφές ότι ήταν μια μειοψηφία (των ενόπλων δυνάμεων). Η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρούσε η μειοψηφία αυτή να κυριαρχήσει επί της πλειοψηφίας”, δήλωσε ο Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι οργάνωσε το πραξικόπημα, σημειώνοντας πως: “Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν”.Ο Ερντογάν προανήγγειλε διεύρυνση των συλλήψεων αφού όπως είπε: “Οι συλλήψεις που έχουν ήδη γίνει θα δημιουργήσουν νέες λίστες, καθώς όσοι συλλαμβάνονται μας δίνουν συνεχώς νέα ονόματα”.

Οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός εταίρος

“Δεν πρέπει να συγχέουμε τα γεγονότα. Οι σχέσεις μεταξύ χωρών δεν βασίζονται σε συναισθήματα, η λογική πρέπει να πρυτανεύει μεταξύ των χωρών” είπε όταν ερωτήθηκε για την έκδοση ή μη του Φεχτουλάχ Γκιουλέν. “Θα δώσουμε όλα τα έγγραφα, τις αποδείξεις στις ΗΠΑ και θα περιμένουμε την απόφαση των εντεταλμένων οργάνων. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι, έχουμε κοινά σημεία επαφής με τις ΗΠΑ και νομίζω ότι θα κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις” σημείωσε.

Μετά τις αντεγκλήσεις ένθεν κακείθεν τις τελευταίες ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως με τον Τζον Κέρι “διατηρούμε χαμηλούς τόνους αυτό το διάστημα” ενώ σημείωσε πως “ο ίδιος ο Ομπάμα μου μετέφερε τη στήριξή του”. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις προστριβές στις σχέσεις των δύο χωρών, αναφορικά με τον αποκλεισμό της βάσης του Ιντσιρλίκ, την οποία ζητούσαν από την Ουάσιγκτον για την μάχη στη Συρία. “Πρέπει να διαχωρίσουμε τα άλλα ζητήματα που μας χωρίζουν από το θέμα της βάσης του Ιντσιρλίκ, από την έκδοση του Γκιουλέν. Να συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι. Η σχέση μας δεν είναι βραχυπρόθεσμη”.

Ο λαός ζητά τη θανατική ποινή

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Ερντογάν για το θέμα της θανατικής ποινής. Ο ίδιος απάντησε πως αυτό δεν είναι δικό του ζήτημα, αλλά του λαού, ενώ τόνισε πως δεν παίρνει μόνος του αποφάσεις. “Αν το κοινοβούλιο μου εισηγηθεί την θανατική ποινή, τότε εγώ θα την επαναφέρω” σημείωσε συγκεκριμένα.

Σκληρή γλώσσα όμως επεφύλασε και ενάντια στην ΕΕ λέγοντας πως η ενταξιακή διαπραγμάτευση “δεν είναι αυτοσκοπός”. Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών πως αν επανέλθει η θανατική ποινή παγώνουν οι διαπραγματεύσεις. “Υπάρχουν και άλλες χώρες στην υφήλιο, οι οποίες έχουν τη θανατική ποινή, όπως οι ΗΠΑ” συμπλήρωσε.

Επίθεση Ερντογάν σε Αίγυπτο

Κάνοντας ένα παραλληλισμό με το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στον τωρινό πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. “Ο Σίσι ήταν πραξικοπηματίας όπως οι δικοί μας, δεν είναι δημοκράτης, δεν θα τον σεβαστούμε. Είναι εχθρός της δημοκρατίας, δολοφόνησε και σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους”.

Υπερασπίστηκα την ελευθερία του Τύπου

Τέλος, σε ό, τι αφορά τη στάση του απέναντι στα social media, τα οποία πολέμησε στο παρελθόν και στα οποία κατέφυγε για να κινητοποιήσει τον τουρκικό λαό σημείωσε: “Δεν ήμουν ποτέ ενάντια στα social media, ακόμη και αν εξύβριζαν την οικογένειά μου. Υπερασπίστηκα την ελευθερία του Τύπου” σημείωσε αλλά είπε: “Δεν θα πρέπει όμως να μετατραπεί (η ελευθερία του Τύπου) σε ένα εργαλείο επίθεσης στην ελευθερία της έκφρασης των άλλων”.

ΠΗΓΗ: news247.gr