Συνέδριο για την προϊστορία της Αθήνας και της Αττικής – Δείτε το live

Πώς ήταν η γεωμορφολογία της προϊστορικής Αττικής; Ποια τα δεδομένα, πρόσφατα και μη, για την περίοδο και πώς αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο αρχαιολογικό πλαίσιο; Στα παραπάνω εστιάζει το συνέδριο «Η προϊστορία της Αθήνας και της Αττικής», που διοργανώνεται στις 27-31 Μαΐου 2015 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πανεπιστημίου 30, Αθήνα), στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι) και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι). Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα πραγματοποιηθεί ένας εντυπωσιακός αριθμός παρουσιάσεων γύρω από το απώτερο παρελθόν, για το οποίο, παρά τις σημαντικές ανακαλύψεις των τελευταίων είκοσι ετών, η εικόνα που έχουμε είναι αποσπασματική.

Ενδεικτικά, θα παρουσιαστούν ευρήματα από άγνωστες στο ευρύ κοινό προϊστορικές θέσεις, όπως το Σπήλαιο του Σχιστού στο Κερατσίνι και τα δύο σπήλαια που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο Αιγάλεω και στην Εκάλη, οι οικισμοί στη Παλλήνη, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στη Ραφήνα, στη Μερέντα (Μαρκόπουλο), στα Σπάτα και στα Γλυκά Νερά, αλλά και στην Κηφισιά, στο Μαρούσι, στην Άνοιξη και στον Άγιο Στέφανο. Το Μοσχάτο, ο Κηφισός, η Γλυφάδα και ο Λαιμός Βουλιαγμένης θα «αποκαλύψουν» μέρος των πανάρχαιων μυστικών τους, ενώ δεν θα λείψουν και οι «προϊστορίες» του κέντρου της Αθήνας, με τα δεδομένα να προέρχονται κυρίως από την Ακρόπολη και τις γύρω από αυτήν περιοχές.

Ανασυνθέσεις παλιότερων και νεότερων στοιχείων γύρω από τη Μυκηναϊκή Αττική θα επιχειρηθούν επίσης στο συνέδριο, ενώ παρουσία θα έχει και η αμέσως επόμενη εποχή, η Υπομυκηναϊκή (1125/1100 – 1000 π.Χ.), που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την προϊστορία στην ιστορία. Είναι η περίοδος που στις περισσότερες περιοχές έχουμε καταστροφή των μυκηναϊκών ανακτορικών συγκροτημάτων, ίχνη που ωστόσο δεν εμφανίζονται στην Αθήνα λόγω της συνεχούς κατοίκησής της -από την αρχή της ιστορίας της ανθρώπινης παρουσίας μέχρι τις μέρες μας- γύρω από τον πανάρχαιο πυρήνα της, τον λόφο της Ακρόπολης.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, το πρόγραμμα και τις περιλήψεις των παρουσιάσεων στην ιστοσελίδα www.prehistoricattica.org, ενώ οι ομιλίες του συνεδρίου θα μεταδίδονται live-stream στο www.ascsa.edu.gr/index.php/about/livestream.

 

ΚΟΣΜΟΣ, ΑΤΤΙΚΗ, ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΟΜΙΛΙΕΣ, ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΑΘΗΝΑΣ


Αφήστε μια απάντηση