σύμπλευση-ελλάδας-γερμανίας-για-τις-125066
ΚΟΣΜΟΣ | 16.02.2016 | 09:22

Σύμπλευση Ελλάδας – Γερμανίας για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων

Αποστάσεις πήρε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ από τη σκληρή στάση της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας στο προσφυγικό. Οι χώρες Βίζεγκραντ, σε στενή συνεργασία με την ΠΓΔΜ, χτες στην Πράγα, στην 25η σύνοδο των χωρών που μετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία έθεσαν διορία «αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων στο Αιγαίο» ως τον Μάρτιο, όπως ανέφερε το σχετικό κοινό ανακοινωθέν. Επίσης, όπως ανέφεραν, σε αντίθετη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου πρέπει να θέσει σε εφαρμογή «εναλλακτικό σχέδιο για τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ παρέστησαν στη Σύνοδο. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προσκληθεί αλλά δεν μετέβη λόγω φόρτου εργασίας, ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ήταν επίσης απούσα.

Μάλιστα, μλώντας στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε αντιρρήσεις για τον φράχτη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. «Η κατασκευή ενός φράχτη στην ΠΓΔΜ, που δεν είναι καν μέλος της Ε.Ε., χωρίς να νοιαζόμαστε σε τι κατάσταση έκτακτης ανάγκης φέρνει αυτό το βήμα την Ελλάδα, ούτε ευρωπαϊκή συμπεριφορά συνιστά, ούτε τα δικά μας προβλήματα επιλύει» δήλωσε.

Κάτι που φέρνει κοντά Βερολίνο και Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το θέμα των μετεγκαταστάσεων, που χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ουσιαστικά απορρίπτουν ζητώντας υιοθέτηση σκληρής στάσης. Αυτό μάλιστα κατέστη απολύτως σαφές στην πρόσφατη περιοδεία τις χώρες αυτές του Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη ο οποίος προσπάθησε να θέσει προ των ευθυνών τους της κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Σημειώνεται ότ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τη μετεγκατάσταση 130.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στην υπόλοιπη Ε.Ε., ενώ το σχέδιο της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι να οργανωθούν μετεγκαταστάσεις απευθείας από την Τουρκία, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι θανατηφόρες διασχίσεις του Αιγαίου. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν προσφύγει δικαστικά εναντίον των μετεγκαταστάσεων.

Γιώργος Αλεξάκης