Σεισμός στη Σάμο: Πρόβλεψη καθηγητή ΑΠΘ για τσουνάμι και ισχυρό μετασεισμό

Πολύ πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο να σημειωθεί τσουνάμι στη Σάμο και έπειτα από έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Σπύρος Παυλίδης, ωστόσο, εμφανίζεται κατηγορηματικός ότι αποκλείεται να είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκάλεσε ο κύριος σεισμός, το οποίο εμφανίστηκε σε δύο δόσεις.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ethnos.gr, αναφέρει ότι ότι το μέγεθος της ακολουθίας των μετασεισμών μέχρι στιγμής βαίνει μειούμενο, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τους 4,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

«Πρόκειται για ρηχό σεισμό, μικρού εστιακού βάθους δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έγινε αισθητός ακόμα και μέχρι τη Βουλγαρία και την Κωνσταντινούπολη. Γνωρίζουμε το ρήγμα και το έχουμε χαρτογραφήσει από το 2012 – 2013. Είχαμε εκτιμήσει ότι δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από 6,8 Ρίχτερ. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αυτός που σημειώθηκε ήταν ο κύριος σεισμός», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Παυλίδης.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι αρκετά μεγαλύτερο τσουνάμι χτύπησε τις ακτές της Τουρκίας, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας τόνισε ότι «έχει να κάνει με το πώς έσπασε το ρήγμα. Η ενέργειά του πήγε προς τα ανατολικά και τα βόρεια και γι’ αυτό μεγαλύτερο τσουνάμι χτύπησε την Τουρκία».

ΚΟΣΜΟΣ, ΣΑΜΟΣ, ΣΕΙΣΜΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!