σε-πρόωρες-εκλογές-οδηγείται-η-σερβία-233386
ΚΟΣΜΟΣ | 25.01.2014 | 18:25

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Σερβία

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών θα προτείνει κατά την αυριανή συνεδρίαση του προεδρείου του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) ο πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ,  O Βούτσιτς μιλώντας στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματός του ανέφερε πως «Είναι καιρός να δώσουμε λογαριασμό στον λαό για την πολιτική που ακολουθήσαμε και να ζητήσουμε ανανέωση της λαϊκής εντολής».

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού εδώ και καιρό πολλά στελέχη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος ζητούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, θεωρώντας παράλογο το γεγονός να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Ίβιτσα Ντάτσιτς και όχι ο Βούτσιτς, που είναι πρόεδρος του ισχυρότερου πολιτικού κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Από την άλλη, όλες οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τελευταία δίνουν ισχυρή πλειοψηφία στο κόμμα του Βούτσιτς που μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα επίπεδα της αυτοδυναμίας κάτι που είναι δύσκολο στη Σερβία, με δεδομένο ότι ισχύει η απλή αναλογική.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Αλεξάνταρ Ραντούλοβιτς, υπέβαλέ την παραίτησή του, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς, ότι υπονομεύει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Ραντούλοβιτς είχε τοποθετηθεί, ως τεχνοκράτης, από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα στη θέση του υπουργού Οικονομικών για να προωθήσει μέτρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Οι προτάσεις ωστόσο του Ραντούλοβιτς χαρακτηρίστηκαν αντεργατικές από τα συνδικάτα, αφού προτείνονταν το κλείσιμο ή η ιδιωτικοποίηση των προβληματικών δημόσιων επιχειρήσεων και μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Τα μέτρα που πρότεινε ο κ. Ραντούλοβιτς, προκάλεσαν την αντίδραση των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις και εχθές πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι οι μαζικότερες διαδηλώσεις εργαζομένων που έγιναν ποτέ στη Σερβία.

Επίσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάστιτς απέρριψαν τις προτάσεις του Ραντούλοβιτς εκτιμώντας ότι θα οδηγήσουν στη διάλυση του κοινωνικού ιστού του κράτους και σε μεγάλη κοινωνική κρίση.