σε-κατάσταση-λιμού-19-εκατ-βραζιλιάνοι-373736
ΚΟΣΜΟΣ | 04.10.2021 | 15:05

Σε κατάσταση λιμού 19 εκατ. Βραζιλιάνοι-Αναζητούν τροφή σε κουφάρια ζώων

Φτώχια και πείνα άφησε πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού στη Βραζιλία. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Extra» του Ρίο, με πολίτες να ψάχνουν για φαγητό στην καρότσα φορτηγού που μεταφέρει κουφάρια ζώων την περασμένη εβδομάδα.

Τις συγκλονιστικές εικόνες αιχμαλώτισε με την κάμερά του ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ, Ντομίνιγκος Πεζότο.

Είναι μερικές ημέρες που θέλω απλώς να κλάψω», εξομολογείται ο οδηγός φορτηγού, Γιοσέ Ντιβίνο Σάντος, στον ρεπόρτερ Ράφαελ Νασιμέντο ντε Σόουζα, που μαζί με τον Πεζότο, κάλυψαν την ιστορία για την εφημερίδα του Ρίο.

«Κόσμος συνήθιζε να ρωτά εάν μπορούσε να πάρει ένα κομμάτι από τα οστά για τους σκύλους του. Πλέον παρακαλά να πάρει αυτά τα κομμάτια για να φτιάξει φαγητό», επισημαίνει ο οδηγός φορτηγού.

Ο 57χρονος φωτορεπόρτερ τόνισε ότι όσα χρόνια εργάζεται δεν έχει σοκαριστεί με τίποτα περισσότερο. «Δεν έχω κοιμηθεί για δύο μέρες, προσπαθώντας να τα επεξεργαστώ όλα», είπε επισημαίνοντας ότι δεν έχει ξαναδεί τόσους άστεγους στους δρόμους του Ρίο και συμπλήρωσε ότι τον στοιχειώνει το χαμόγελο ενός ρακοσυλλέκτη, όταν είδε το φορτηγό με τα κόκκαλα να φτάνει. «Ήξερε ότι αυτό σήμαινε άλλη μία μέρα που θα είχε κάτι να φάει. Έδειχνε τόσο χαρούμενος. Δεν μπόρεσα να τραβήξω τη φωτογραφία. Ήταν από αυτές που “τραβάς” με τα μάτια σου και κρατάς για πάντα στην καρδιά σου», είπε.

Από την πλευρά του, ο Ραφαέλ Νασιμέντο ντε Σόουζα, ο δημοσιογράφος, δηλαδή, που υπογράφει το ρεπορτάζ, θυμήθηκε ότι παρότρυνε μία 51χρονη γυναίκα να μην καταναλώσει το πεταμένο κρέας. «Νεαρέ μου, ή θα φάμε αυτό ή θα πεθάνουμε της πείνας», τού απάντησε η ίδια.

Σύμφωνα με στοιχεία πανεπιστημιακής έρευνας, σχεδόν το 77% των πολιτών δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά. Η αύξηση κατά 10% των πολιτών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας καταγράφηκε μέσα σε έναν μόνο χρόνο ύστερα από την επέλαση της νόσου Covid-19.