σε-3d-το-πρόσωπο-άνδρα-8-000-ετών-το-κρανίο-το-793289
ΚΟΣΜΟΣ | 27.06.2020 | 12:21

Σε 3D το πρόσωπο άνδρα 8.000 ετών το κρανίο του οποίου βρέθηκε παλουκωμένο

Οι επιστήμονες δημιούργησαν σε 3D το πρόσωπο ενός άντρα, που έζησε πριν από 8.000 χρόνια, κατά τη Λίθινη Εποχή. Το κεφάλι του βρέθηκε καρφωμένο σε πάσσαλο και είχε πεταχτεί στη θάλασσα.

Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ γιατί το κεφάλι ενός άνδρα από την Εποχή του Λίθου καρφώθηκε σε ένα παλούκι και πετάχτηκε σε έναν υποβρύχιο τάφο, αλλά, τουλάχιστον, είμαστε σε θέση, πλέον, να δούμε το πρόσωπό του.

Ένας ιατροδικαστής-καλλιτέχνης αξιοποίησε τη δύναμη της τρισδιάστατης (3D) ανακατασκευής προσώπου και συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά σε ένα κρανίο 8.000 ετών χωρίς γνάθο, κατάφερε να παρουσιάσει, τελικά, έναν άνδρα με μυτερή μύτη, μεγάλο μέτωπο και μακριά γενειάδα.

Οι μύες και το δέρμα του προσώπου σχηματίστηκαν, καθώς υπολογίστηκαν παράγοντες όπως το βάρος, το ύψος και η εθνικότητα του άνδρα.

Το κρανίο ήταν ένα από τα τουλάχιστον 12, συμπεριλαμβανομένου και ενός βρέφους, που βρέθηκαν σε μια προϊστορική λίμνη στη Σουηδία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ομάδα των 12 ατόμων μπορεί να δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ενός αρχαίου τελετουργικού.

Στην Εποχή του Λίθου παλούκωναν κρανία

Τα ευρήματα, λένε επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σουηδίας (CHF), είναι η πρώτη απόδειξη ότι οι κυνηγοί-συλλέκτες της Εποχής του Λίθου παλούκωναν κρανία!

«Εδώ, έχουμε ένα παράδειγμα ενός περίπλοκου τελετουργικού, το οποίο είναι πολύ δομημένο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Fredrik Hallgren, από το CHF, στο Live Science. «Παρόλο που δεν μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε το νόημα του τελετουργικού, μπορούμε να εκτιμήσουμε την πολυπλοκότητά του», πρόσθεσε.

Πηγή: gazzeta.gr