σαουδική-αραβία-δολοφόνησαν-6χρονο-μπ-587752
ΚΟΣΜΟΣ | 11.02.2019 | 10:07

Σαουδική Αραβία: Δολοφόνησαν 6χρονο μπροστά στη μητέρα του επειδή ήταν σιίτης

Αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση ότι την περασμένη Πέμπτη στη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας αποκεφαλίστηκε ένα 6χρονο παιδί λόγω θρησκευτικού προσανατολισμού των γονιών του.

Συγκεκριμένα, ο μικρός Ζακάρια βρισκόταν στο ταξί με τη μαμά του και μαζί πήγαιναν στο ναό του προφήτη Μωάμεθ. Ωστόσο, ο οδηγός σταμάτησε το αυτοκίνητο και έβγαλε με τη βία έξω το παιδί. Στη συνέχεια, έσπασε ένα μπουκάλι και με ένα κομμάτι κοφτερού γυαλιού έκοψε το λαιμό του παιδιού. Η μητέρα, σε κατάσταση αλλοφροσύνης προσπάθησε να τον εμποδίσει, προτού καταρρεύσει χωρίς τις αισθήσεις της στο δρόμο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται τοπικά μέσα, ένας αστυνομικός που βρισκόταν στο σημείο επίσης προσπάθησε, μάταια, να σταματήσει τον άνδρα. Κατάφερε, ωστόσο, να τον ακινητοποιήσει έως ότου φτάσουν ενισχύσεις.

Το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Σιιτών κάνει λόγο για «πρωτοφανώς άγριο συμβάν» όπου ένα παιδί σφαγιάστηκε επειδή «ήταν σιίτης μουσουλμάνος».

Και παρότι πολλά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο δράστης «έπασχε από ψυχικά προβλήματα», ντόπιοι υποστηρίζουν πως επρόκειτο ξεκάθαρα για «έγκλημα σεχταρισμού» λόγω θρησκευτικών καταβολών της οικογένειας του παιδιού.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Οργάνωσης, «ο άγνωστος άνδρας, όταν έφτασαν στον ναό, ρώτησε τη μητέρα αν ήταν σιίτες και η γυναίκα απάντησε καταφατικά».

Ακτιβιστές τόνισαν στην οργάνωση με έδρα την Ουάσινγκτον πως, «λίγα λεπτά μετά από τη συγκεκριμένη συζήτηση, το παιδί απομακρύνθηκε βίαια από τη μαμά του και σφαγιάστηκε μέρα μεσημέρι με ένα κομμάτι σπασμένου γυαλιού: «Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως το παιδί μαχαιρώθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του ενώ η μητέρα του έβλεπε και ούρλιαζε».

Η σιιτική κοινότητα στη Σαουδική Αραβία καταγγέλλει πως το περιστατικό είναι αποτέλεσμα των διαρκών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έλλειψης προστασίας του σιιτικού πληθυσμού από τις σαουδαραβικές αρχές.

Τα social media έχουν κατακλυστεί από τις φωτογραφίες του μικρού και από μηνύματα απόγνωσης και οργής των απανταχού χρηστών.

«Τα μικρότερα φέρετρα είναι τα πιο βαριά. Είναι βάρβαρο το πώς ο Σαουδάραβας οδηγός αποκεφάλισε τον 6χρονο. Δε χρειάζεται να είσαι σιίτης ή σουνίτης. Προσπάθησε να είσαι άνθρωπος πρώτα. Η καθυστερημένη δικαιοσύνη σημαίνει απάρνησης δικαιοσύνης», έγραψε ένας χρήστης.