σανγκάη-φόβοι-για-νέο-lockdown-1013782
ΚΟΣΜΟΣ | 13.07.2022 | 13:39

Σανγκάη: Φόβοι για νέο lockdown

Εκατομμύρια κάτοικοι της Σανγκάης αντιμετώπισαν με θάρρος την εξαντλητική ζέστη την Τρίτη, περιμένοντας στην ουρά για υποχρεωτικά τεστ Covid-19, καθώς οι αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων και η εμφάνιση μιας εξαιρετικά μολυσματικής υποπαραλλαγής «Όμικρον» πυροδοτεί νέους φόβους για νέο μαζικό lockdown.

Οι αρχές της Σανγκάης διέταξαν την πλειονότητα των 16 περιοχών της πόλης να υποβληθούν σε δύο γύρους δοκιμών από την Τρίτη έως την Πέμπτη, μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νέας υποπαραλλαγής BA.5.2.1 στην κοινότητα στις 8 Ιουλίου.

Νέες υποπαραλλαγές της «Όμικρον» έχουν αναφερθεί σε αρκετές κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, του βορειοανατολικού λιμανιού της Νταλιάν και της κεντρικής πόλης Σιάν, η οποία έκλεισε για επτά ημέρες λόγω της επιδημίας.]

Τα αυξανόμενα κρούσματα και οι συνοδευτικοί περιορισμοί έρχονται καθώς ένας επικίνδυνος καύσωνας σαρώνει τη χώρα. Στη Σανγκάη, οι αρχές έθεσαν τον υψηλότερο κόκκινο συναγερμό την Κυριακή καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η αποπνικτική ζέστη έχει κάνει τα μαζικά τεστ ακόμη πιο ενοχλητικά για τους κατοίκους ορισμένοι από τους οποίους πρέπει να περιμένουν στην ουρά για ώρες και για τους εργαζόμενους στην υγεία, οι οποίοι καλύπτονται από τα νύχια μέχρι τα νύχια με αεροστεγή εξοπλισμό.

Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγιναν viral φωτογραφίες εργαζομένων με κοστούμια να ξαπλώνουν επάνω σε παγάκια, ενώ ειδικοί υγείας προειδοποίησαν για θερμοπληξία μεταξύ των εργαζομένων που περνούν πολλές ώρες σε εξωτερικούς χώρους φορώντας χοντρά προστατευτικά ρούχα.

Στη Σανγκάη σημειώθηκε άλμα στις μολύνσεις νωρίτερα αυτό το μήνα, λόγω μίας έξαρσης που συνδέεται με ένα μπαρ καραόκε. Τις τελευταίες 10 ημέρες, η πόλη έχει αναφέρει περισσότερα από 400 κρούσματα. Η έξαρση έχει τροφοδοτήσει φόβους ότι ο εμπορικός κόμβος οδηγείται ξανά σε μαζικό lockdown, λίγες εβδομάδες αφότου οι κάτοικοιβγήκαν από δύο μήνες εξαντλητικού περιορισμού στο σπίτι.

Η πόλη των 25 εκατομμυρίων τερμάτισε το lockdown στις αρχές Ιουνίου, αλλά συνέχισε να επιβάλλει σκληρούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των τεστ και των έκτακτων περιορισμών σε μέρη όπου εντοπίστηκαν κρούσματα Covid. Από την Τρίτη, 240 γειτονιές σε όλη τη Σαγκάη έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές μεσαίου ή υψηλού κινδύνου και έχουν τεθεί σε lockdown.

Οι αξιωματούχοι της Σανγκάης έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι επίκειται lockdown σε όλη την πόλη, αλλά αυτό δεν κατάφερε να πείσει τους κατοίκους, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι αρχές είχαν επίσης προβεί σε παρόμοιους ισχυρισμούς τον Μάρτιο πριν από το προηγούμενο lockdown.

Τη Δευτέρα, δύο τοπικές επιτροπές δήλωσαν ότι οι κάτοικοι θα πρέπει «να προετοιμάσουν τρόφιμα και φάρμακα που μπορούν να διαρκέσουν για 14 ημέρες στο σπίτι για να είναι ασφαλείς». Οι ανακοινώσεις, αφού κυκλοφόρησαν ευρέως στο Διαδίκτυο, προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν πληγεί από την παρατεταμένη απομόνωσή τους τον Απρίλιο και τον Μάιο.

«Εντάξει, ας περάσουμε όλη μας τη ζωή ζώντας με τον φόβο της έλλειψης τροφίμων και τη σκιά της συσσώρευσης καθημερινών αναγκών», ανέφερε κάποιος στο Weibo, την κινεζική πλατφόρμα που μοιάζει με το Twitter. «Πέρασαν τρία χρόνια, πότε θα τελειώσει; Πόσα τρία χρόνια έχουν οι άνθρωποι στη ζωή τους; Φτάνει!» είπε ένας άλλος.

Οι ειδήσεις σήμερα:

ΑΣΕΠ -Προκήρυξη 4Κ/2022: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 120 μόνιμες θέσεις Π.Ε, Τ.Ε, Δ.Ε, Υ.Ε

Τουρισμός για Όλους: Βγήκε το ΦΕΚ – Δικαιούχοι, προθεσμίες και αιτήσεις

Ενεργειακό κόστος: Δήμαρχοι κατά Πέτσα -“Είναι εκτός τόπου και χρόνου”