Σάλος στην Αγγλία για τους κάδους υποκλοπείς δεδομένων

Σκάνδαλο έχουν προκαλέσει στο Λονδίνο,  οι «έξυπνοι» σκουπιδοτενεκέδες που είναι ικανοί να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα των περαστικών υποκλέπτοντας στοιχεία από τα smartphone τους . Οι  αρχές Σίτι, οι οποίες έχουν ενημερώσει ήδη τη βρετανική αρχή προστασίας των ελευθεριών των πολιτών, μετά από πολλά παράπονα που δέχτηκαν, απαίτησαν να απενεργοποιηθεί το λογισμικό μέχρι να οργανωθεί μια δημόσια συζήτηση για το θέμα.

Οι συγκεκριμένοι κάδοι απορριμμάτων είναι εξοπλισμένοι με ένα ασύρματο σύστημα και με ψηφιακές οθόνες όπου προβάλλονται διαφημίσεις και ενημερωτικές πληροφορίες, κυρίως οικονομικού περιεχομένου. Φέτος το καλοκαίρι δοκιμάστηκαν επίσης στη συλλογή δεδομένων από τα smartphones των περαστικών. Μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, τον Ιούνιο, κατέγραψαν περισσότερα από 500.000 τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή τους, την εταιρεία Renew, οι σκουπιδοτενεκέδες αυτοί «παρέχουν» μια εικόνα «κίνησης των δεδομένων των smartphone», συλλέγοντας πληροφορίες όπως για τα σημεία εισόδου και εξόδου, το χρόνο που πέρασαν σε ένα σημείο, τα κέντρα ενδιαφέροντος των χρηστών των «έξυπνων τηλεφώνων».

Η τεχνολογία αυτή, πάντα σύμφωνα με την εταιρεία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείες, με τη ανάλυση επί παραδείγματι του χρόνου που περνά κάποιος μέσα σε ένα κατάστημα. Για τους πελάτες μιας καφετέριας, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προωθηθούν διαφημίσεις άλλων αλυσίδων καταστημάτων που διαθέτουν παρόμοια προϊόντα.

Απαντώντας στο σάλο που προκάλεσε η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας ο διευθυντής της Renew Κάβεχ Μεμάρι, εξήγησε ότι απλώς έγινε μια δοκιμή τον Ιούνιο και ότι οι κάδοι κατέγραφαν μόνο τον αριθμό των περαστικών, χωρίς να κλέβουν τα προσωπικά δεδομένα τους. Υποστήριξε ότι είναι κάτι παρόμοιο με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι ιστοσελίδες για να μετρούν τον αριθμό των μοναδικών επισκεπτών τους, χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητά τους.

«Δεν μας ενδιαφέρει τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία. Ό,τι συμβαίνει στους δρόμους πρέπει να γίνεται με περίσκεψη και με την υποστήριξη ενός καλά ενημερωμένου κοινού», δήλωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του Σίτι.

Η Renew,που εγκατέστησε αυτούς τους εξελιγμένους κάδους απορριμμάτων στη βρετανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 σχεδιάζει να πουλήσει το προϊόν της και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως στη Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι και το Ρίο.

ΚΟΣΜΟΣ, SMARTPHONES, ΔΕΔΟΜΕΝΑ, RENEW, ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕΔΕΣ


Αφήστε μια απάντηση