σάλος-με-δημόσια-προσβολή-του-εθνικ-1055436
ΚΟΣΜΟΣ | 27.09.2022 | 20:24

Σάλος με «δημόσια προσβολή» του εθνικού ύμνου της Βουλγαρίας

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τη δημόσια προσβολή του εθνικού ύμνου της Βουλγαρίας στον ποδοσφαιρικό αγώνα που διεξήχθη χθες, Δευτέρα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στα Σκόπια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κοσταντίν Κοτζαμπάσεφ.

Η ρητορική μίσους κατά της Βουλγαρίας και των Βουλγάρων από τις κερκίδες του εθνικού σταδίου στα Σκόπια συνιστά απερίφραστη άρνηση των θεμελιωδών αξιών των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αρχές και τους κανόνες συμπεριφοράς, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Αναγνωρίζουμε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο κατήγγειλε τη ρητορική μίσους κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα. Ταυτόχρονα, καλούμε τις αρχές στα Σκόπια να λάβουν σταθερά και μόνιμα μέτρα προς την εξάλειψη της επιθετικότητας κατά της Βουλγαρίας στον δημόσιο χώρο της χώρας.

“Υπενθυμίζουμε ότι με τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 και τα διμερή πρωτόκολλα σε αυτή που υπογράφηκαν το 2019 και το 2022, οι δύο χώρες δηλώνουν κατηγορηματικά τη δέσμευσή τους να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα κατά της ρητορικής μίσους.

“Η διατήρηση της προόδου που έχει επιτευχθεί στον πολιτικό διάλογο τους τελευταίους μήνες απαιτεί τέτοιες ενέργειες να γίνουν παρελθόν για πάντα. Μόνο σε αυτό το πνεύμα, οι δύο χώρες θα μπορούν να γυρίσουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την καλή γειτονία”, τονίζεται στην ανακοίνωση.