ρωσικό-πετρέλαιο-όλοι-ευχαριστημέν-683879
ΚΟΣΜΟΣ | 14.12.2022 | 21:35

Ρωσικό πετρέλαιο: Όλοι… ευχαριστημένοι με το πλαφόν των 60 δολαρίων

«Οπισθοχωρεί» η Ρωσία από τις αρχικές της αντιδράσεις, σχετικά με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού από ΕΕ και G7, αποτρέποντας προς το παρόν περεταίρω διατάραξη του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου.

Προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες δεν θα περιλαμβάνει κατώτατο όριο τιμών για τις πωλήσεις αργού, θέμα το οποίο εξετάστηκε την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν στο Bloomberg, πηγές με γνώση του θέματος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς το σχετικό κείμενο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ρωσία δεν θα απαγορεύει σε συγκεκριμένες χώρες να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα απαγορεύει τις πωλήσεις μέσω οποιουδήποτε συμβολαίου που αναφέρει ανώτατο όριο τιμών.

Αυτός ο συγκεκριμένος όρος, ωστόσο, δεν αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αποστολές πετρελαίου, διότι δεν υπάρχει απαίτηση από τους αγοραστές να γίνεται αναφορά στο ανώτατο όριο τιμών όταν κλείνονται συμβόλαια

Κάτω από όριο των 60 δολαρίων

Έτσι κι αλλιώς, η αγορά του ρωσικού αργού πετρελαίου βρίσκεται σήμερα πολύ κάτω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι που έχουν θέσει ως ανώτατο όριο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G-7, πράγμα που σημαίνει ότι το εμπόριο μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα ανεξάρτητα από τον περιορισμό.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν βουτιά την περασμένη εβδομάδα, όταν έγινε σαφές ότι το πλαφόν θα είναι αρκετά ψηλά ώστε να μην αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για τις ρωσικές πωλήσεις.

Το όριο τιμών που επιβάλλεται στο ρωσικό αργό από την ΕΕ και την G-7 θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες με στόχο να περιοριστούν τα έσοδα που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να χρηματοδοτήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Και η Ρωσία από την πλευρά της, θα παρακολουθήσει την αγορά πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο για να δει τον αντίκτυπο του πλαφόν προτού αποφασίσει αν θα λάβει περαιτέρω μέτρα, ανέφεραν οι πηγές,

Τα περισσότερα κράτη που συμμετέχουν στο ανώτατο όριο τιμών έχουν ήδη απαγορεύσει τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού. Ορισμένα ωστόσο, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνεχίσουν να λαμβάνουν προμήθειες μέσω αγωγών, οι οποίοι εξαιρούνται από το ευρωπαϊκό πλαφόν και την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, μέσω θαλάσσης.