Categories: Κόσμος

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Ρωσία προετοιμάζεται για επέκταση μέχρι τη Μολδαβία

Η Ρωσία, από την ίδια την εξέλιξη των γεγονότων, θα αναγκαστεί να προστατεύσει τους πολίτες της στην Υπερδνειστερία – PMR, να αναγνωρίσει το κράτος της και να προστατεύσει την ασφάλειά της.

Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν έχει κοινά σύνορα με την PMR, η αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των καθηκόντων είναι δυνατή μόνο εάν η περιοχή της Οδησσού που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, η ίδια η ηρωϊκή πόλη και οι παράκτιες περιοχές κοντά σε αυτήν απελευθερωθούν από τους Ναζί, γράφει ο εμπειρογνώμονας Αλεξάντερ Σαβέλιεφ στη ρωσική ιστοσελίδα Regnum, η οποία απηχεί τις θέσεις του Κρεμλίνου (στη φωτογραφία του Regnum, επάνω, η σημαία της Υπερδνειστερίας ως το παζλ πάνω από τον χάρτη).

Αντιγράφει την αντιρωσική πολιτική

Η φιλοδυτική ηγεσία της Μολδαβίας, η οποία ανήλθε στην εξουσία στη διάρκεια του 2020-2021, συνεχίζει να αντιγράφει αλόγιστα την αντιρωσική πολιτική των προστατών της.

Η εξάρτηση της δημοκρατίας από τις εξαγωγές προς τη Ρωσία των γεωργικών προϊόντων της, τα οποία δεν είναι ανταγωνιστικά στη Δύση, και οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία στη Μολδαβία παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

Το Κισινάου απαιτεί ασταμάτητα από τη Ρωσία εκπτώσεις στο φυσικό αέριο και αναβολή της πληρωμής του, αλλά ταυτόχρονα αποκαλεί την Gazprom αναξιόπιστο προμηθευτή.

Τους τελευταίους έξι μήνες, η Μολδαβία ακύρωσε το επίσημο καθεστώς της ρωσικής ως γλώσσας διεθνούς επικοινωνίας, εισήγαγε απαγόρευση στην κορδέλα του Αγίου Γεωργίου – σύμβολο της Νίκης του σοβιετικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των λαών της Μολδαβικής ΣΣΔ, στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Η εναέρια κυκλοφορία έχει διακοπεί, έχουν τεθεί περιορισμοί στις διατραπεζικές συναλλαγές.

Σ’ ένα άρθρο για την αμερικανική έκδοση του The National Interest, ο συγγραφέας του, Ρόμπερτ Ινγκλις, σημειώνει έξυπνα και αφοριστικά την ομοιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής με την αντίδραση ενός ηλίθιου που έλαβε ειδοποίηση απόλυσης από τον υπάλληλο του: «Περίμενε, δεν μπορείς να παραιτηθείς , ήθελα να σε απολύσω πρώτα!».

Σ’ αυτό το πνεύμα ορισμένοι γερμανοί πολιτικοί ζητούν να ξεκινήσει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες τους και στη συνέχεια να κλείσει μονομερώς μόλις ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Αντικείμενο εκμετάλλευσης

Η αλαζονική και αφελής συνήθεια να αντιλαμβάνονται τη Ρωσία αποκλειστικά ως αντικείμενο εκμετάλλευσης χωρίς δικά της συμφέροντα είναι χαρακτηριστικό των ταχέως εξευτελιζόμενων δυτικών πολιτικών που οδηγούν με συνέπεια τις χώρες τους στην καταστροφή.

Αλλά για το Κισινάου, η τυφλή παρακολούθηση του δυτικού παραδείγματος μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του κράτους, να μετατραπεί σ’ ένα περιττό εξάρτημα της Ρουμανίας και στην τελική απώλεια σημαντικών εδαφών – Υπερδνειστερίας και Γκαγκαουζίας.

Μετά τις πρόσφατες μαζικές συγκεντρώσεις στην αυτόνομη περιοχή των Γκαγκαούζων κατά της αντιρωσικής πολιτικής του επίσημου Κισινάου, οι μολδαβικές αρχές, υπό το πρόσχημα ασκήσεων, έστειλαν αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ελαφρά τεθωρακισμένων οχημάτων.

Αυτή η πράξη εκφοβισμού του ίδιου του πληθυσμού, που ανησυχεί για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και τις συνέπειες της ρωσοφοβικής πορείας του Κισινάου, δεν θα μπορέσει να οδηγήσει στην ενίσχυση της θέσης της προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, αλλά θα ζεστάνει μόνο τα αντικυβερνητική αισθήματα.

Ευάλωτη γεωστρατηγική θέση

Μια ακόμη πιο οξεία κατάσταση αναπτύσσεται στην (προς το παρόν) μη αναγνωρισμένη από τη Ρωσία Πριντνεστροβιανή Μολδαβική Δημοκρατία (PMR).

Αν και η Τιρασπόλ έχει επανειλημμένα και δημοσίως δηλώσει την απροθυμία της να παρασυρθεί στη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου, είναι γνωστό σε ποια πλευρά βρίσκονται οι συμπάθειες των κατοίκων, της μη αναγνωρισμένης Υπερδνειστερίας.

H PMR βρίσκεται σε ευάλωτη γεωστρατηγική θέση: η περιοχή που εκτείνεται κατά μήκος της αριστερής όχθης του Δνείστερου έχει μέγιστο πλάτος περίπου 40 χιλιομέτρων.

Περιτριγυρισμένη από τα σύνορα μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, η φιλορωσική δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα, γεγονός που καθιστά αναπόφευκτους τους συμβιβασμούς με τις ανοιχτά πλέον εχθρικές πρώην Ουκρανική ΣΣΔ και τη Μολδαβία.

Οχι πολύ μακριά από το χωριό Κολμπάσνα και λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της πρώην Ουκρανικής SSR, η μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών βρίσκεται στο έδαφος της PMR από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης.

Περίπου οι μισοί από τους κατοίκους της PMR έχουν ρωσική υπηκοότητα και η επιχειρησιακή ομάδα των ρωσικών στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία εκτελεί ειρηνευτικές λειτουργίες και καθήκοντα για την προστασία των αποθηκών.

Ελκυστικός στόχος

Η ομάδα έχει λιγότερους από 2.000 στρατιωτικούς και δεν είναι εξοπλισμένη με αντιπυραυλικά συστήματα ή συστήματα αεράμυνας.

Υπό τις συνθήκες μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο έδαφος της πρώην Ουκρανικής ΣΣΔ, η Υπερδνειστερία γίνεται ελκυστικός στόχος τόσο για το επίσημο Κισινάου και τη Ρουμανία που στέκονται πίσω από αυτήν, όσο και για το καθεστώς του Κιέβου του Ζελένσκι.

Η στρατιωτικοπολιτική υποστήριξη της Δύσης, στα πρόθυρα μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, παρέχει στα σημερινά εχθρικά προς τη Ρωσία καθεστώτα της Ρουμανίας, της πρώην Ουκρανικής ΣΣΔ και της Μολδαβίας την άνευ όρων υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στην εκδήλωση μιας προσπάθειας βίαιης καταστολής της φιλορωσικής PMR και της Γκαγκαουζίας.

Ακόμη και σε περίπτωση εξαιρετικά αρνητικών συνεπειών τέτοιων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης πυρομαχικών, η Δύση θα κατηγορήσει τη Ρωσία γι’ αυτό.

Να «επεκτείνει ριζικά τη γεωγραφία»

Η μοίρα της PMR, της Μολδαβίας, του καθεστώτος του Κιέβου, ακόμη και της συμμάχου του ΝΑΤΟ, της Ρουμανίας, δεν ανησυχεί τη Δύση στην παγκόσμια μάχη για τη μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Τα πολυάριθμα παραδείγματα της μετάβασης του καθεστώτος του Κιέβου σε ανοιχτά τρομοκρατικές τακτικές αυξάνουν τον φόβο μιας τέτοιας εξέλιξης γεγονότων, ειδικά σε περίπτωση λήψης κατάλληλης εντολής από την Ουάσιγκτον.

Σε αυτή την περίπτωση, η Μόσχα θα αναγκαστεί, όπως το είπε τόσο κομψά ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, να «επεκτείνει ριζικά τη γεωγραφία» της ρωσικής εξόρμησης, να προστατεύσει τους πολίτες της που ζουν στην Υπερδνειστερία και το στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί μάχιμες αποστολές εκεί.

Πηγή: regnum.ru, echedoros-a.gr

Comments are closed.


Recent Posts

Φάρσαλα: Κλειστά αύριο τα σχολεία

Λόγω των νέων έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν και την επαρχία Φαρσάλων τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου…

2 λεπτά ago

Δημοσκόπηση: Τα πρώτα ποσοστά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη

Περίπου ένας στους τρεις Έλληνες φέρεται να απασχολήθηκε και να παρακολούθησε τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πλειονότητα των…

8 λεπτά ago

Κολωνάκι: Η… πολιτική ιστορία του σπιτιού που βρέθηκε βαρύς οπλισμός

Νέα στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα για το οπλοστάσιο που βρέθηκε σε αποθήκη στο Κολωνάκι και σύμφωνα με πληροφορίες, το σπίτι στο οποίο ανήκει ο χώρος, είχαν…

30 λεπτά ago

«Άδειασμα» Βορίδη σε Ανδρουλάκη: Πού ξέρει τι αποφάσεις θα λάβει η ΑΔΑΕ;

Το ερώτημα, γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μειώνει το δικαίωμα του Κοινοβουλίου να ασκήσει τα νόμιμα καθήκοντά του, σε σχέση…

45 λεπτά ago

Δημόσιο: Ανατροπή στην επιλογή προϊσταμένων και διοικητών σε 500 φορείς -Ερχεται αξιολόγηση & παύση

Το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων και προϊσταμένων στο Δημόσιο, με διττό στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την επιλογή των…

51 λεπτά ago

Παναθηναϊκός: Πήρε εισιτήρια για το ματς με Αστέρα στην Τρίπολη

Ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται την Πέμπτη στην έδρα του Αστέρα Τρίπολης (28.09 / 20:30), για την 6η αγωνιστική της Super League και οι “πράσινοι” θα έχουν τελικά…

58 λεπτά ago