ρωσία-πολιτικός-φωτογραφίζεται-κρατ-1125092
ΚΟΣΜΟΣ | 20.01.2023 | 18:16

Ρωσία: Πολιτικός φωτογραφίζεται κρατώντας βαριοπούλα, δώρο της Wagner

Υψηλόβαθμος Ρώσος πολιτικός δημοσίευσε σήμερα μια φωτογραφία με τον ίδιο να κρατά σφιχτά μια βαριοπούλα που του δώρισε η εταιρία μισθοφόρων της Wagner, ένα εργαλείο που έχει υιοθετήσει η ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση ως σύμβολο εκδίκησης από τότε που αυτό χρησιμοποιήθηκε πέρυσι για τη δολοφονία ενός άνδρα που αυτομόλησε από τη Wagner.

Το μακάβριο δώρο φαίνεται να είναι ένα ευχαριστώ στον Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτη του πιστού στο Κρεμλίνο κόμματος Δίκαιη Ρωσία, για την υποστήριξή του στην Wagner και στα κατορθώματά της στα πεδία των μαχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Μιρόνοφ, πρώην αλεξιπτωτιστής, επαίνεσε τη Wagner, η οποία ισχυρίζεται πως είναι μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, με τον Ρώσο βουλευτή να μιλά για έναν «ηρωικό στρατιωτικό σχηματισμό» αφού η οργάνωση αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος σε μια επιχείρηση που είδε τις ρωσικές δυνάμεις αυτόν τον μήνα να καταλαμβάνουν την ουκρανική πόλη Σολεντάρ.

Ο πολιτικός δημοσίευσε μια φωτογραφία του να ποζάρει με τη βαριοπούλα στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή της Wagner, για το ασυνήθιστο δώρο. Η μεταλλική κεφαλή της βαριοπούλας έφερε τον λογότυπο της Wagner και ήταν ζωγραφισμένη με κρανία.

«… Αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Με τη βοήθειά του, θα κάνουμε ένα βαθούλωμα στη ναζιστική ιδεολογία που στοχεύει να καταστρέψει τη χώρα μας», είπε ο Μιρόνοφ, ο οποίος, όπως πολλοί άλλοι Ρώσοι πολιτικοί, περιγράφει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια υπαρξιακή μάχη για την επιβίωση της Ρωσίας απέναντι σε μια μοχθηρή Δύση.

Ενώ το Κρεμλίνο αναφέρει ότι ομάδες όπως η Wagner είναι ελεύθερες να δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, οι δραστηριότητες ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών στη Ρωσία τεχνικά απαγορεύονται. Ο Μιρόνοφ δήλωσε την Τρίτη ότι οι δραστηριότητες της Wagner πρέπει να νομιμοποιηθούν εντός της Ρωσίας και είπε ότι το κόμμα του έχει συντάξει την απαραίτητη νομοθεσία.

Έχοντας προηγουμένως αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας, ο ιδρυτής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν αποκτά ένα ολοένα πιο προβεβλημένο προφίλ τους τελευταίους μήνες, επικρίνοντας Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές για τις αποτυχίες τους στο πεδίο της μάχης, όπως είπε, και εκφράζοντας απόψεις για διάφορα πολιτικά ζητήματα. Ο Πριγκόζιν έχει μιλήσει για τη βαριοπούλα ως σύμβολο εκδίκησης που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον ανθρώπων που ο ίδιος θεωρεί προδότες.

Τον Νοέμβριο, ένα μη επαληθευμένο βίντεο αναρτήθηκε σε ένα κανάλι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζεται με την Wagner, το οποίο έδειχνε κάποιον να χρησιμοποιεί βαριοπούλα για να δολοφονήσει έναν μαχητή της Wagner που είχε παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις και είπε ότι ήθελε να πολεμήσει για αυτούς.

Ο Πριγκόζιν είπε αρχικά ότι ο άνδρας πέθανε “όπως ένα σκυλί πεθαίνει”, αλλά δεν ανέλαβε την άμεση ευθύνη για τη δολοφονία για λογαριασμό της Wagner και αργότερα υπέδειξε, χωρίς να προσκομίσει στοιχεία, ότι ξένες δυνάμεις βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία.

Η Wagner καταχωρείται επισήμως στη Ρωσία ως «συμβουλευτική εταιρεία»

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι αυτή η εταιρία μισθοφόρων εγγράφηκε επίσημα στη Ρωσία ως νομική οντότητα, σηματοδοτώντας την ταχεία άνοδο της οργάνωσης που για χρόνια κρατούσε τις δραστηριότητές της υπό ένα πέπλο μυστικότητας. Η Wagner χαρακτήρισε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες «συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης», στην αίτηση που κατέθεσε στις 27 Δεκεμβρίου. Δεν γινόταν καμία αναφορά στις παραστρατιωτικές της δραστηριότητες. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η καταχώριση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση των παραστρατιωτικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης.

Η Wagner αυτή τη στιγμή διοικεί έως και 50.000 μαχητές στην Ουκρανία και έχει γίνει «βασικό στοιχείο» στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της γειτονικής της χώρας, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο. Ο Πριγκόζιν πιθανότατα έχει χρηματοδοτήσει τη δύναμη εν μέρει από κρατικά χρήματα που έλαβε από κρατικές συμβάσεις σε άλλες εταιρείες του, συμπλήρωσε το υπουργείο.