ρωσία-οι-14-ναυτικοί-θυσιάστηκαν-για-να-649939
ΚΟΣΜΟΣ | 03.07.2019 | 13:20

Ρωσία: Οι 14 ναυτικοί θυσιάστηκαν για να σώσουν το άκρως απόρρητο βαθυσκάφος

Μια ιστορία αυτοθυσίας κρύβεται, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, πίσω από τον θάνατο των 14 μελών του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους μετά από φωτιά σε βαθυσκάφος στην Θάλασσα του Μπάρεντς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι 14 ναυτικοί, επτά εκ των οποίων έφεραν το βαθμό του υποπλοίαρχου με δύο εξ αυτών να έχουν τιμηθεί με το ανώτατο μετάλιο του Ρώσου Ήρωα, κλείστηκαν στον θάλαμο στον οποίο εδηλώθηκε η πυρκαγιά προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο βύθισης του βαθυσκάφους.

Την εκδοχή αυτή ενισχύει η πληροφορία ότι οι 14 ναυτικοί πέθαναν από τις αναθυμιάσεις που εισέπνευσαν μετά τη φωτιά.

Μολονότι η ταυτότητα του βαθυσκάφους δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να δηλώνει την Τρίτη ότι «αρκετές από τις πληροφορίες για την υπόθεση δεν θα δημοσιευτούν γιατι υπάγονται στην κατηγορία των κρατικών μυστικών», ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το βαθυσκάφος Losharik.

Το εν λόγω βαθυσκάφος, το οποίο πιστεύεται ότι έχει φωτογραφηθεί μια φορά – κατά λάθος – κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της εκπομπής Top Gear, εκτιμάται ότι είναι πυρηνοκίνητο και φέρει ειδικό εξοπλισμό για την καταστροφή υποβρύχιων υποδομών όπως ποντισμένα καλώδια ρεύματος.

Η επίσημη εκδοχή για την αποστολή του βαθυσκάφους την ώρα του δυστυχήματος ήταν ότι εκτελούσε εργασίες μέτρησης για μια μελέτη σχετικά με τον βυθό του ωκεανού.

Οι πρώτες φωτογραφίες των θυμάτων

Οι 14 νεκροί ναυτικοί, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Kommersant, ανήκαν στην «απόρρητη» ομάδα με τον κωδικό 45707 που έχει ως βάση την πόλη Πέτερχοφ.

Ανάμεσα στους νεκρούς πιστεύται ότι βρίσκεται ο πλοίαρχος του βαθυσκάφους, Ντένις Ντολόνσκι ο οποίος πριν από έξι χρόνια είχε παρασημοφορηθεί για την έρευνά του στην Αρκτική και την Ανταρκτική.

Στους νεκρούς πιστεύεται ότι βρίσκεται και ο Αντρέι Βοσκρεσένσκι που ήταν γαμπρός του ναυάρχου επικεφαλής για 13 χρόνια του κέντρου εκπαίδευσης του ρωσικού ναυτικού στην πόλη Σόσονοβι Μπορ.

Στα θύματα εκτιμάται ότι βρίσκεται και ο Νίκολαϊ Φλιν ο οποίος υπηρετούσε στη βάση του Πέτερχοφ από το 1987 και ήταν δοκιμαστής στρατιωτικού εξοπλισμού για βαθυσκάφη.

Σημειώνεται ότι από την πυρκαγιά τραυματίστηκαν άλλοι πέντε ναυτικοί που μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη ναυτική βάση του Σεβερομορσκ.