ρωσία-καταστρέψαμε-δύο-συστήματα-harpoon-π-1044116
ΚΟΣΜΟΣ | 08.07.2022 | 19:25

Ρωσία: «Καταστρέψαμε δύο συστήματα Harpoon που έστειλε η Βρετανία στην Ουκρανία»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 08 Ιουλίου, ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο συστήματα αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon που προμήθευσε η Βρετανία στην Ουκρανία, στην περιοχή της Οδησσού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό.

Τα πυραυλικά συστήματα που σχεδίασαν οι ΗΠΑ είναι ένα από τα πολλά όπλα που προμήθευσαν στην Ουκρανία οι χώρες του ΝΑΤΟ από τότε που η Ρωσία έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πύραυλοι ακριβείας που εκτοξεύτηκαν από τη θάλασσα κατέστρεψαν δύο εκτοξευτές παράκτιων πυραύλων Harpoon στην περιοχή του οικισμού Liman στην περιοχή της Οδησσού που παραδόθηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΑΜ, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ρέζνικοφ δήλωσε στις 9 Ιουνίου ότι η παράκτια αμυντική γραμμή ενισχύθηκε με πυαρυλικά συστήματα Harpoon. Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε στις 15 Ιουνίου, μετά από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες ότι ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία περιλάμβανε δύο εκτοξευτές πυραύλων Harpoon.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν στενά τέτοιες παραδόσεις και λαμβάνουν τα αντίστοιχα μέτρα.

To τελευταίο χτύπημα της Ουκρανίας με τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Φιδονήσι. Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με τους βρετανικούς πυραύλους με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από το στρατηγικής σημασίας νησί και να ανακτήσουν τον έλεγχό του.