ρωσία-δύσκολη-κατάσταση-λέει-ο-πούτ-719159
ΚΟΣΜΟΣ | 24.08.2022 | 19:30

Ρωσία: «Δύσκολη κατάσταση», λέει ο Πούτιν

Η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με «μια δύσκολη κατάσταση» με τις δασικές πυρκαγιές λόγω της «ασυνήθιστης» ζέστης, κυρίως σε μια περιοχή κοντά στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Εξαιτίας των αντίξοων μετεωρολογικών συνθηκών, η κατάσταση είναι δύσκολη σε πολλές περιοχές του ευρωπαϊκού κομματιού της χώρας», επεσήμανε ο Πούτιν στη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίασης με περιφερειακούς αξιωματούχους για τις δασικές πυρκαγιές.

«Πρόκειται κυρίως για δασικές πυρκαγιές στην επαρχία Ριαζάν», που βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας με τον καπνό συχνά να φτάνει ως τη ρωσική πρωτεύουσα, διευκρίνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, οι δασικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 117.000 στρέμματα στην επαρχία Ριαζάν, με τη θερμοκρασία καθημερινά να ξεπερνά τους 31 βαθμούς Κελσίου σε συνδυασμό με ισχυρές ριπές ανέμου.

Περισσότεροι από 9.500 διασώστες και πυροσβέστες έχουν σπεύσει στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, όπως και οκτώ ειδικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, δήλωσε από την πλευρά του ο μεταβατικός κυβερνήτης της επαρχίας Πάβελ Μαλκόφ στην ίδια συνεδρίαση.

«Είναι μια πολύ σκληρή δοκιμασία», κατήγγειλε, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν σημειωθεί «βροχοπτώσεις και δεν αναμένουμε σύντομα».

Ο Μαλκόφ ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι πυρκαγιές «θα τεθούν υπό έλεγχο μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες και θα έχουν κατασβεστεί εντελώς σε μία ή δύο εβδομάδες».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο καπνός που εκλύθηκε από τις πυρκαγιές αυτές κάλυψε μέρος της Μόσχας. Τη Δευτέρα ο καπνός και η μυρωδιά του καμένου ήταν αισθητή σε πολλές συνοικίες της ρωσικής πρωτεύουσας.

Οι αρχές της Μόσχας έχουν στείλει στην επαρχία Ριαζάν 8.500 άνδρες για να σβήσουν τη φωτιά, επιπλέον των χίλιων πυροσβεστών και διασωστών που είχαν κινητοποιηθεί ήδη.

«Ο καπνός καλύπτει περιοδικά τη Μόσχα, αλλά σήμερα η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη», σχολίασε ο δήμαρχος της πόλης Σεργκέι Σομπιάνιν σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια ξεσπούν στη Ρωσία μεγάλες δασικές πυρκαγιές, κυρίως στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή, τεράστιες περιοχές οι πρόσβαση στις οποίες είναι συχνά δύσκολη.