ρωσία-απαγορεύει-την-είσοδο-στη-χώρα-σ-1016767
ΚΟΣΜΟΣ | 22.05.2022 | 20:43

Ρωσία: Απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 963 Αμερικανούς – Στη λίστα ο Μπάιντεν, ηθοποιοί, νεκροί Γερουσιαστές, αλλά όχι ο Τραμπ

Η Ρωσία απαγόρευσε οριστικά σε σχεδόν 1.000 Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, την είσοδο στη χώρα ως απάντηση στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία και τις ιστορικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε μια λίστα με 963 Αμερικανούς στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία – μια κίνηση σε μεγάλο βαθμό συμβολική που περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα μελών της κυβέρνησης Μπάιντεν, Ρεπουμπλικανών, στελεχών του τομέα της τεχνολογίας και δημοσιογράφων.

«Στο πλαίσιο απάντησης στις διαρκώς επιβαλλόμενες αντιρωσικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και σε σχέση με εισερχόμενα αιτήματα σχετικά με την προσωπική σύνθεση της εθνικής μας «stop list», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιεύει έναν κατάλογο Αμερικανών πολιτών στους οποίους απαγορεύεται μόνιμα η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο τύπου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη λίστα των 963 Αμερικανών ΔΕΝ περιλαμβάνεται ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του.

Όμως άλλα πρόσωπα που περιλαμβάνει η περίφημη «stop list» προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις.

Όπως για παράδειγμα του δημοσιογράφου του CNN David Axelrod, που έγραψε στο Twitter: «Είμαι περήφανος που συμπεριελήφθηκα στη νέα λίστα των Αμερικανών στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσίαα. Ως γιός Εβραίου πρόσφυγα από την Ουκρανία και ως ευγνώμων Αμερικανός, το θεωρώ τιμή μου! Δόξα στην Ουκρανία!».

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον τρία άτομα τα οποία δεν επρόκειτο ποτέ να επισκεφτούν τη Ρωσία ούτως ή άλλως, αφού είναι ήδη νεκρά. Για παράδειγμα ο Γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν, που πέθανε το 2018…

Η λίστα περιλαμβάνει και τον γνωστό ηθοποιό Μόργκαν Φρίμαν, προκαλώντας το ειρωνικό σχόλιο του λογαριασμού-παρωδία στο Twitter, Sputnik Not.