ρωσία-απαγορεύτηκε-η-προβολή-της-ταιν-439032
ΚΟΣΜΟΣ | 25.01.2018 | 17:09

Ρωσία: Απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας «Ο θάνατος του Στάλιν»

Την απαγόρευση της ταινίας «Ο θάνατος του Στάλιν» αποφάσισαν οι αρμόδιες ρωσικές αρχές, που χαρακτήρισαν τη μαύρη κωμωδία ως «απαράδεκτη και προσβλητική».

Το υπουργείο Πολιτισμού ανέστειλε την άδεια για την κυκλοφορία της ταινίας του Αρμάντο Ιανούτσι, καθώς αξιωματούχοι του αλλά και εξέχουσες μορφές των τεχνών κατηγοριοποίησαν την ταινία ως προσβλητική και εξτρεμιστική.

Είχαν προηγηθεί οι συστάσεις μιας συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου, που είχαν προτείνει την αναβολή στην κυκλοφορία της ταινίας, για να μη συμπέσει με την 75η επέτειο του τέλους της μάχης του Στάλινγκραντ. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι απορρίπτεται η δυνατότητα διανομής του φιλμ.

Ο δημιουργός της ταινίας, Αρμάντο Ιανούτσι, γνωστός για τις σειρές «Veep» και «The Thick of It», ανέφερε: «όσοι Ρώσοι έχουν δει μέχρι στιγμής το φιλμ είπαν πόσο πολύ το απόλαυσαν και το εκτίμησαν. Είπαν δύο πράγματα: είναι αστείο, αλλά είναι αληθινό. Πιστεύω, ακόμη, ότι μπορούμε να το βγάλουμε στους κινηματογράφους».

Την ίδια ώρα, το φιλμ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία, καθώς πραγματεύεται αυτό που υποδηλώνει ο τίτλος του, τον θάνατο του Στάλιν και όσα επακολούθησαν, με έναν ιδιαίτερα χιουμοριστικό τρόπο. Σε επιστολή που υπέγραψαν 21 άτομα, ζήτησαν από τον υπουργό Πολιτισμού να καθυστερήσει την κυκλοφορία του φιλμ και να διαπιστώσει εάν παραβιάζει τους νόμους της χώρας.

Ορισμένοι, θεωρούν ότι η ταινία προσβάλλει τα ιστορικά σύμβολα της χώρας, ενώ παρουσιάζει το στρατάρχη Ζούκοφ, τον επικεφαλής των σοβιετικών δυνάμεων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως τρελό.

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, που χαρακτήρισε την ταινία ως «μια μορφή ψυχολογικής πίεσης κατά της χώρας».