ρολόι-της-αποκάλυψης-εκατό-δευτερόλε-982875
ΚΟΣΜΟΣ | 21.01.2022 | 07:47

Ρολόι της Αποκάλυψης: Εκατό δευτερόλεπτα χωρίζουν τον κόσμο από την καταστροφή

Η καταστροφή του κόσμου όπως τον ξέρουμε έιναι πιο κοντά από ποτέ, καθώς οι δείκτες του ρολογιού της Αποκάλυψης δείχνουν ακριβώς 23.58 και 20 δευτερόλεπτα.

Για τη φετινή ώρα, η οποία εδώ και δυο χρόνια παραμένει η ίδια, οι 13 νομπελίστες και επιστήμονες της ΜΚΟ «Bulletin of the Atomic Scientists» έλαβαν υπόψη ορισμένα καίρια ζητήματα που αφορούν όλη την ανθρωπότητα.

Τον κορωνοϊό που πλήττει όλο τον πλανήτη, την απόφαση του Ιράν να συσσωρεύσει ουράνιο για την παραγωγή ατομικής βόμβας, τις δυσκολίες να διαπραγματευτούν οι ΗΠΑ με το Ιράν, αλλά και την επιδίωξη της Κίνας να συνεχίσει τη στρατιωτική της ανάπτυξη.

Συμπεριέλαβαν ακόμα την πυρηνική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας, την κούρσα των πυρηνικών ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν και το φόβο για ενδεχόμενη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη λίστα με τα σημεία που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα εντοπίζεται, όπως άλλωστε αναμενόταν, και η κλιματική αλλαγή.

Υπενθυμίζεται, ότι κάθε χρόνο ορίζεται νέα ώρα πριν από την καταστροφή. Το 1947 και με δεδομένο ότι η ανθρωπότητα είχε βγει από έναν Παγκόσμιο Πόλεμο και παράλληλα καταγράφηκε η πρώτη ατομική βόμβα, το ρολόι είχε οριστεί στα 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Το 1991 όταν έληξε ο ψυχρός πόλεμος και ο χρόνος υποχώρησε στα 17 λεπτά. Από τότε, όμως, ανεβαίνει συνεχώς…

«Βρισκόμαστε μπλοκαρισμένοι σε μια επικίνδυνη περίοδο που δεν φέρνει ούτε σταθερότητα ούτε ασφάλεια» ανέφερε η καθηγήτρια Σάρον Σκουασόνι. «Το ρολόι της Αποκάλυψης συνεχίζει να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, υπενθυμίζοντάς μας ότι είναι αναγκαίο να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε έναν πλανήτη πιο ασφαλή και πιο υγιή», τόνισε η πρόεδρος της ΜΚΟ, Ρέιτσελ Μπρόνσον.

«Εάν η ανθρωπότητα θέλει να αποφύγει μια υπαρξιακή καταστροφή, που θα έσβηνε όλα όσα έχει βιώσει, οι ηγέτες πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά για να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση, να λάβουν υπόψη τους την επιστήμη και να συνεργαστούν», συμπλήρωσε η Μπρόνσον.