ρολόι-της-αποκάλυψης-σήμερα-θα-δείξει-1126272
ΚΟΣΜΟΣ | 24.01.2023 | 08:32

Ρολόι της Αποκάλυψης: Σήμερα θα δείξει την νέα του «ώρα»

Ένα υποθετικό ρολόι που δείχνει σε συμβολικό επίπεδο πόσο χρόνο θα χρειαστεί η ανθρωπότητα για να αυτοκαταστραφεί, είναι το Ρολόι της Αποκάλυψης.

Το ρολόι «ανήκει» στο The Bulletin of Atomic Scientists (BAS) και η τωρινή «ώρα» που δείχνει είναι τα 100 δευτερόλεπτα, κάτι που έχει μείνει σταθερό από το 2020.

Σήμερα Τρίτη 24/1 στις 5 μ.μ, οι επιστήμονες του The Bulletin of Atomic Scientists θα ανακοινώσουν την νέα «ώρα» που θα δείχνει το Ρολόι της Αποκάλυψης, με το ενδεχόμενο του να μειωθεί και άλλο η ώρα που θα χρειαστεί να αυτοκαταστραφεί ο άνθρωπος να είναι πολύ πιθανό.

Για την φετινή χρονιά, οι 13 βραβευμένοι επιστήμονες που ελέγχουν την «ώρα» που δείχνει το ρολόι, θα λάβουν υπόψη τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τις βιοαπειλές, τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, τη συνεχιζόμενη κλιματική κρίση, τις κρατικές εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις ανατρεπτικές τεχνολογίες.

Από το 1947, πυρηνικοί επιστήμονες και άλλοι ειδικοί έχουν ενεργήσει ως χρονομετρητές για το Ρολόι της Αποκάλυψης. Μια ομάδα συμβούλων, ερευνητών και ειδικών σε θέματα πολιτικής με το Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) αξιολογεί ετησίως την κατάσταση του κόσμου για να αποφασίσει εάν οι δείκτες του ρολογιού θα κινηθούν προς τα εμπρός, θα γυρίσουν πίσω ή θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.

Ο «χρόνος» σωτηρίας το 2022 θα μετριέται άραγε σε δευτερόλεπτα ή λεπτά; Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη; Οι αποφάσεις και οι παραλήψεις των ηγετών κατά πόσο επηρέασαν την ποιότητα ζωής μας; Θα προλάβουμε να δράσουμε ώστε να αντιστρέψουμε την κατάσταση;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει το «Ρολόι της Αποκάλυψης». Κι αν για ορισμένους ο επιστημονικός αυτός θεσμός που πρωτοεμφανίστηκε το 1947 για να συμβολίζει τον κίνδυνο από την επερχόμενη καταστροφή του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της πανδημίας μοιάζει με σενάριο συνομωσίας και εκφοβισμού, δεν είναι.

Μια ομάδα ειδικών, μεταξύ αυτών 13 κάτοχοι βραβείου Νόμπελ που υπογράφουν την ανακοίνωση, ορίζει κάθε χρόνο τη νέα ώρα.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν τις 24.00. Το 1953, όπως το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Οι επιστήμονες του Bulletin of the Atomic Scientists, λαμβάνουν πολλούς παράγοντες υπόψη για τη ρύθμιση των δεικτών του Ρολογιού του όπως πυρηνική απειλή, κλιματική αλλαγή, δείκτες βιο-ασφάλειας και βιολογικής τρομοκρατίας, επεισόδια κυβερνοπολέμου, εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι, σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση της πανδημίας, κάνουν τους δείκτες να απομακρύνονται ή πλησιάζουν τα μεσάνυχτα διαρκώς.