ρεκόρ-χρήσης-κοκαΐνης-στην-ευρώπη-η-θέ-689493
ΚΟΣΜΟΣ | 30.03.2023 | 07:57

Ρεκόρ χρήσης κοκαΐνης στην Ευρώπη-Η θέση της Ελλάδας (πίνακες)

Σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της κοκαΐνης, όχι μόνο στη διανομή, παίζει τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη. Αυτό το γεγονός φυσικά έχει εκτοξεύσει τη διαθεσιμότητα του ναρκωτικού στη γηραιά ήπειρο, σύμφωνα με τον οργανισμό φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης EMCDDA και την Europol.

«Οι νέες αναλύσεις μας δείχνουν ότι τώρα αντιμετωπίζουμε ολοένα μεγαλύτερη απειλή από μία πιο ευρεία και δυναμική αγορά ναρκωτικών, στην οποία δίνει ώθηση η στενότερη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών και διεθνών εγκληματικών οργανώσεων», επεσήμανε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), Αλέξις Γκούσντιλ, αναφερόμενος στα στοιχεία για την κοκαΐνη.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα επίπεδα ρεκόρ της διαθεσιμότητας του ναρκωτικού, αύξηση της βίας και της διαφθοράς και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας», συμπλήρωσε.

Ποια χώρα της ΕΕ καταναλώνει περισσότερο κοκαΐνη;

Τα επίπεδα κατανάλωσης κοκαΐνης ποικίλλουν μεταξύ των χωρών, αλλά είναι στα υψηλότερα επίπεδα στο νότο και στα δυτικά της ηπείρου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΕΚΠΝΤ, περίπου 14 εκατομμύρια ενήλικες στην ΕΕ ηλικίας 15-64 ετών – σχεδόν το 5%- έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια κατανάλωσαν το ναρκωτικό τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά που δημοσιεύθηκε πέρυσι. Από τα 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους που κατανάλωσαν κοκαΐνη τον τελευταίο χρόνο, τα 2,2 εκατομμύρια ήταν νεαροί ενήλικες ηλικίας μεταξύ 15 και 34 ετών.

Η επικράτηση της κοκαΐνης είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Αυστρία, όπου το 5,6 τοις εκατό του νεαρού ενήλικου πληθυσμού κατανάλωσε το ναρκωτικό κατά την περίοδο 2021-2022, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (4,8%), την Κροατία (3,9%), την Ολλανδία (3,5 %), Ισπανία και Γαλλία (3,2%)

Οι Ισπανοί ενήλικες είναι οι πιο πιθανό να καταναλώσουν κοκαΐνη κατά τη διάρκεια της ζωής τους με 11,2%, ακολουθούμενοι από εκείνους που κατοικούν στην Ιρλανδία (8,3%).

Οι χώρες με την χαμηλότερη κατανάλωση είναι αυτές της Ανατολικής Ευρώπης. Στην Πολωνία και τη Λιθουανία, μόνο το 0,7% των ενηλίκων θα καταναλώσει το φάρμακο στη διάρκεια της ζωής του, ακολουθούμενο από τη Σλοβακία (0,9%).

Η Μάλτα (0,5%) έχει επίσης σημαντικά χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλές θέσεις με ποσοστό κατανάλωσης 0,6%.

Οι θάνατοι από τα ναρκωτικά συνολικά στην ΕΕ

Το ποσοστό θνησιμότητας λόγω υπερβολικής δόσης ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως σημειώνεται στην Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά του 2022, υπολογίστηκε σε 15 θανάτους ανά εκατομμύριο στον ενήλικο πληθυσμό, που ισοδυναμεί με περισσότερους από 5.800 ετήσιους θανάτους που αφορούν ένα ή περισσότερα παράνομα ναρκωτικά. Αυτή η εκτίμηση ανέρχεται σε περισσότερους από 6.400 θανάτους, αν συμπεριληφθούν η Νορβηγία και η Τουρκία που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Το 2020 οι περισσότεροι θάνατοι από ναρκωτικά στην ηλικία 15-64 ετών καταγράφηκαν στη Γερμανία, όπου 1.581 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ακολουθεί η Ισπανία (545) και η Σουηδία (470), ενώ η Ελλάδα είναι στην έκτη θέση με 263 νεκρούς από ναρκωτικά το 2020.