«Ράπισμα» Γερουσίας στον Τραμπ για το Ιράν

«Μπλόκο» στις υπερεξουσίες του Αμερικανού προέδρου Ντόνταλντ Τραμπ να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν έβαλε σήμερα η Γερουσία. Συγκεκριμένα, με ψήφους 55 υπέρ -45 κατά (στηρίχθηκε και από 8 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές) η Γερουσία  να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίες με το Ιράν, εκτός και αν το Κογκρέσο κηρύξει τον πόλεμο ή δώσει την έγκρισή του για τη χρήση στρατιωτικής βίας. Υποχρεώνεται επίσης ο πρόεδρος, πριν ξεκινήσει οποιονδήποτε «επιθετικό πόλεμο», να ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία στο Κογκρέσο, που είναι ο μοναδικός θεσμός, με βάση το Σύνταγμα, που έχει την εξουσία να κηρύττει πόλεμο.

Αφορμή στάθηκε, η αμερικανική επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη και τα αντίποινα της Τεχεράνης.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, το προηγούμενο διάστημα, είχε υιοθετήσει παρόμοιο ψήφισμα, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει ισχύ νόμου. Το έγγραφο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία διαφέρει ως προς τη δομή και το κείμενο. Ωστόσο είναι απίθανο να αποκτήσει ισχύ καθώς ο Τραμπ δεν είναι διατεθειμένος να το υπογράψει. Να σημειωθεί ότι για την άρση του προεδρικού βέτο χρειάζεται η ψήφος των δύο τρίτων του Κογκρέσου.

ΚΟΣΜΟΣ, ΤΡΑΜΠ, ΙΡΑΝ, ΓΕΡΟΥΣΙΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!