πόλεμος-ανάμεσα-σε-ηπα-και-κίνα-για-1132581
ΚΟΣΜΟΣ | 04.02.2023 | 14:45

“Πόλεμος” ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για το κατασκοπευτικό μπαλόνι

Συναγερμός έχει σημάνει από την Πέμπτη στο αμερικανικό Πεντάγωνο καθώς εντοπίστηκε κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι να πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ (και τον Καναδά), περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το μπαλόνι. Ωστόσο δεν προκρίθηκε η κατάρριψη λόγω του δυνητικού κινδύνου για ανθρώπους στο έδαφος από τα συντρίμμια, εξήγησε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Μάλιστα χθες Παρασκευή ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ότι εντοπίστηκε και…. δεύτερο κινεζικό «κατασκοπευτικό» μπαλόνι στη Λατινική Αμερική. «Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Το μπαλόνι που εντοπίστηκε πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ θεωρείται αερόστατο αναγνωριστικών πτήσεων από Αμερικανούς αξιωματούχους και ίπτατο πάνω από ηπειρωτικές πολιτείες, αφού προηγουμένως είχε διασχίσει τον εναέριο χώρο στις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας και τον Καναδά. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνονταν συνεχώς για την πορεία του μπαλονιού, ενώ χθες το βράδυ ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου. Το Πεντάγωνο σήκωσε αεροσκάφη και εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το αερόστατο, είπαν οι αξιωματούχοι, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αν και τελικώς δεν έδωσε την εντολή κατάρριψης λόγω ανησυχιών ότι τα συντρίμμια θα αποτελούσαν κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος. Το μπαλόνι συνεχίζει να ίπταται με κατεύθυνση προς τις ανατολικές πολιτείες.

Παρά τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής η εντολή κατάρριψης του «μπαλονιού», πολλοί Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί εκφράζουν το τελευταίο 24ωρο την οργή τους προς την κυβέρνηση Μπάιντεν στα social media. Γερουσιαστές και βουλευτές ανεβάζουν φωτογραφίες τους με όπλα στα social media, γράφοντας «καταρρίψτε το μπαλόνι», ενώ θέση έσπευσε να πάρει και ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ, κατακεραυνώνοντας την «αδυναμία» του Αμερικανού προέδρου.

«Αν ο Τζο Μπάιντεν και η διοίκησή του δεν έχουν τη δύναμη να κάνουν το προφανές και να καταρρίψουν ένα εχθρικό αερόστατο παρακολούθησης, ίσως πρέπει να αφήσουμε τους καλούς πολίτες της Μοντάνα να αυτοσχεδιάσουν… Φαντάζομαι ότι έχουν τις ικανότητες και την αποφασιστικότητα να το κάνουν μόνοι τους» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στο Twitter.