qatargate-αυτά-είναι-τα-πακέτα-με-τα-700-000-ευρώ-που-1111095
ΚΟΣΜΟΣ | 12.01.2023 | 08:43

Qatargate: Αυτά είναι τα πακέτα με τα 700.000 ευρώ που έκρυβε ο Παντσέρι 

Ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του Qatargate, οι «Le Soir» και «Knack» ανασυνθέτουν το παζλ του σκανδάλου το οποίο περιλαμβάνει κατασκοπεία, βαλίτσες με χρήματα και μυστικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, η βελγική εφημερίδα Le Soir καταγράφει σε δημοσίευμά της την πορεία της έρευνας ως τη στιγμή των συλλήψεων, μεταξύ των οποίων της Εύας Καϊλή και του Παντσέρι.

Μια ομάδα Βέλγων αστυνομικών μπήκε στην κατοικία του Παντσέρι την ώρα που ο ίδιος απουσίαζε και κάτω από το κρεβάτι βρήκαν μια μαύρη βαλίτσα με ροδάκια μέσα στην οποία υπήρχαν τέσσερα πακέτα με χρήματα. Ήταν 7.601 χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, συνολικά 380.050 ευρώ.

Μέσα σε ντουλάπα βρέθηκαν άλλα 320.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50, 100 και 200 ευρώ. Οι αστυνομικοί φωτογράφισαν τα πάντα και έφυγαν χωρίς να αφήσουν ίχνη.

Το ρεπορτάζ καταγράφει με λεπτομέρειες το δίκτυο των σχέσεων ανάμεσα στους συλληφθέντες, τις διαδρομές του χρήματος και της επιρροής ανάμεσα στο Κατάρ, το Μαρόκο και το Βέλγιο, αλλά και τις κινήσεις των βελγικών αρχών που έδρασαν διακριτικά και με ταχύτητα για τις συλλήψεις.

Καταγράφεται, μεταξύ άλλων, και ο ρόλος κλειδί του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπεν Σαμίχ Αλ-Μαρί, τον οποίο συνάντησαν με αυτή την ιδιότητα πολλά από τα «πρόσωπα του δράματος» στις Βρυξέλλες.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Παντσέρι συναντήθηκε με τον Καταριανό υπουργό στις Βρυξέλλες, σε πολυτελές ξενοδοχείο. Είχε φτάσει μαζί με τον σύντροφο της Καϊλή, Φραντσέκο Τζιόρτζι, και μια τροχήλατη βαλίτσα. Όταν έληξε η συνάντηση, η βαλίτσα φαινόταν σαφώς πιο φουσκωμένη.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir, στις 14 Νοεμβρίου 2022 έξω από την αίθουσα 3G-3 επικρατούσε ασυνήθιστη αναταραχή και πολυκοσμία. Ήταν λίγες μέρες πριν αρχίσει το Μουντιάλ του Κατάρ και όλοι είχαν σπεύσει προκειμένου να ακούσουν την ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς κανείς δεν γνώριζε τι θα επακολουθούσε. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ο Αλ-Μαρί έδωσε μία καλοστημένη «παράσταση» σε… σκηνοθεσία Παντσέρι.

Όπως υποστηρίζει η βελγική εφημερίδα, στην ίδια αίθουσα είχαν δώσει το παρών πρόσωπα που αργότερα θα βρίσκονταν στη δίνη του σκανδάλου του Qatar Gate. Ο λόγος για τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι (σύντροφο της Καϊλή και πρώην βοηθό του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι), τον Μαρκ Ταραμπέλα (ευρωβουλευτή του S&D), τον Αντρέα Κοτσολίνο (ευρωβουλευτή του S&D) και τη Μαρία Αρενά (πρόεδρο της συνάντησης). Από την πλευρά του ο Αντόνιο Παντσέρι παρακολουθούσε ζωντανά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με την Le Soir από τις 3 Οκτωβρίου, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ειδοποίησαν τους ανακριτές: ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ο Αντώνιο Παντσέτρι συζήτησαν μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου με τους «δικούς τους ανθρώπους». Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε. Την προηγούμενη μέρα, 9 Οκτωβρίου, μια αντιπροσωπεία του Κατάρ εγκαταστάθηκε στη σουίτα 412 του Steigenberger Wiltcher’s, ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη λεωφόρο Louise. Έξι άνδρες έφτασαν με τρεις μαύρες Mercedes, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Αλ-Μαρί και του Boudjellal B..

Τις λίγες μέρες που πέρασαν στις Βρυξέλλες, πολλαπλασίασαν τις συναντήσεις τους, ιδίως με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και με τις ευρωβουλευτές Μαρί Αρενά και Χάνα Νιούμαν, οι οποίες αντίστοιχα προεδρεύουν της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (παραιτήθηκε μόλις σήμερα) και της αντιπροσωπείας της Αραβικής Χερσονήσου στην το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την καθορισμένη ημέρα και ώρα λοιπόν, οι δύο έφτασαν κοντά στο Steigenberger Wiltcher’s. Δεν γνωρίζουν φυσικά ότι οι ανακριτές τους παρακολουθούν. Οι κάμερες του ξενοδοχείου παρακολουθούν τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης συνάντησης.

Στο λόμπι, τους συνοδεύει γρήγορα ένα μέλος της αποστολής του Κατάρ που τους καλεί να τους ακολουθήσουν προς τα ασανσέρ, προς τη σουίτα 412. Μαζί τους και ένας άντρας που κουβαλούσε μια βαλίτσα. Στην κρεβατοκάμαρα του δωματίου δεν υπήρχαν κάμερες μιας απαιτείται διακριτικότητα. Αλλά κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, ο Τζιόρτζι είπε ότι «ο Παντσέρι συναντήθηκε (σ.σ. με τα μέλη της αποστολής του Κατάρ) για να τους εξηγήσει πώς πρέπει να τοποθετηθούν.