πτώση-άνω-του-2-στο-πετρέλαιο-μετά-την-ε-619275
ΚΟΣΜΟΣ | 21.07.2022 | 22:11

Πτώση άνω του 2% στο πετρέλαιο μετά την επαναλειτουργία του Nord Stream

Με σημαντικές απώλειες διαπραγματεύεται το πετρέλαιο καθώς η επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream απομάκρυνε της ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, ενώ η επιθετική αύξηση επιτοκίων και από την ΕΚΤ προσθέτει φόβους για τα επίπεδα της ζήτησης του αργού.

Ειδικότερα, το Brent βλέπει το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου να υποχωρεί κατά 2,34% στα 104,68 δολάρια το βαρέλι έχοντας χάσει 2,24 δολάρια, ενώ εντός της ημέρας είχε φτάσει να χάνει έως και 5 δολάρια υποχωρώντας στα 101,5.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI Σεπτεμβρίου υποχωρεί στα 97,05 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 2,9% ή 2,7 δολαρίων, ενώ στο χαμηλό ημέρας είχε βρεθεί έως και τα 94,59 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι όγκοι των συναλλαγών είναι μικροί, κάτι που εντείνει τη μεταβλητότητα, με τους traders να αξιολογούν την πρόσφατη ειδησεογραφία, από την επαναλειτουργία του Nord Stream 1 και την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, έως την επιθετική στάση που υιοθέτησε η ΕΚΤ.

Όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία, έπειτα από μπαράζ σεναρίων κατά τις ημέρες των έργων συντήρησης, η Μόσχα τελικά επανέφερε τις αποστολές αν και με μειωμένους όγκους στο 40% των δυνατοτήτων του.

Ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής Ενέργειας, Κλάους Μιούλερ, δήλωσε ότι “η πολιτική αβεβαιότητα και η περικοπή κατά 60% των ροών από τα μέσα Ιουνίου παραμένουν σε ισχύ”, αλλά ακόμα και έτσι αφαιρείται ένα μεγάλο βάρος αναφορικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, που θα χρειαζόταν να καταφύγει σε άλλα προϊόντα όπως το πετρέλαιο σε περίπτωση που η Ρωσία έκλεινε εντελώς τη στρόφιγγα.

“Η επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream δείχνει να εμφανίζει μια πιο συμφιλιωτική στάση εκ μέρους της Ρωσίας, αναφορικά με τη διακίνηση αργού και άλλων προϊόντων στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες/μήνα”, αναφέρει ο Jim Ritterbusch της Ritterbusch and Associates σε σημείωμά του.

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ εμφάνισαν χτες απροσδόκητη αύξηση κατά 3,5 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σε μία ένδειξη ότι η περιορίζεται η ζήτηση.

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε και αυτή την αύξηση των επιτοκίων της, την πρώτη μετά από 11 χρόνια, επιλέγοντας μάλιστα την πιο επιθετική οδό των 50 μονάδων βάσης που δεν ήταν το επικρατέστερο σενάριο στις αγορές.

Όπως είπε και η επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, με τις αβεβαιότητες του οικονομικού περιβάλλοντος να διατηρούνται, η εστίαση βρίσκεται στον να περιοριστεί η ζήτηση προκειμένου να υποχωρήσει ο αχαλίνωτος πληθωρισμός.

Κάτι που ενδέχεται όμως να εντείνει την οικονομική επιβράδυνση και να οδηγήσει τελικά σε ύφεση, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα και στη ζήτηση του πετρελαίου.