πρωτιές-στην-παγκόσμια-λίστα-με-του-573172
ΚΟΣΜΟΣ | 27.06.2019 | 22:13

«Πρωτιές» στην παγκόσμια λίστα με τους καλύτερα αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τις πραγματικές προτεραιότητες ενός ανθρώπου, είναι να μάθεις πώς ξοδεύει τα χρήματά του. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες. Κι εδώ, το «μικρό» Μπουτάν, δίνει το παράδειγμα…

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πιο καλά αμειβόμενος δημόσιος υπάλληλος -σχεδόν σε όλες τις πολιτείες- είναι κάποιος προπονητής κολεγιακού ράγκμπι. Και στην κορυφή της λίστας με τους καλύτερα αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους βρίσκεται ο προπονητής του Κολεγίου της Αλαμπάμα, Νικ Σάμπαν, ο οποίος βγάζει 11,1 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Την ίδια στιγμή, η Αλαμπάμα είναι 40η στη λίστα με τις αμοιβές των δασκάλων, οι οποίοι στη συγκεκριμένη πολιτεία παίρνουν κατά μέσο όρο 50.000 δολάρια το χρόνο.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι εκείνη που αμείβει καλύτερα τους δασκάλους, με μέσο όρο τα 86.000 δολάρια το χρόνο. Στην ίδια πολιτεία, ο καλύτερα αμειβόμενος δημόσιος υπάλληλος είναι ο Δρ. Γκάρι Γκριν, Καθηγητής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του SUNY, ο οποίος παίρνει περίπου 750.000 δολάρια το χρόνο.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι φορολογούμενοι προτιμούν να είναι ο καλύτερα αμειβόμενος δημόσιος υπάλληλος ένας γιατρός από έναν προπονητή ράγκμπι.

Στο Μπουτάν, πάλι, το μικροσκοπικό κράτος που βρίσκεται ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα και έχει πληθυσμό 750.000 ανθρώπους, οι φορολογούμενοι έχουν άλλες προτεραιότητες. Στη χώρα ανακοινώθηκε ότι οι καλύτερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι πλέον οι δάσκαλοι και οι γιατροί.

Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν και οι οποίες θα οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα, πρόκειται να επηρεάσουν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Οι δάσκαλοι που θα επωφεληθούν είναι 8.679 και περίπου 4.000 είναι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η κίνηση αυτή δεν είναι και τόσο παράξενη για το βουδιστικό βασίλειο, αν ξέρει κανείς λίγα πράγματα γι’ αυτό. Το 1972, ο 4ος βασιλιάς του Μπουτάν, Τζίγκμε Σίνγκιε Γουάνγκ, είχε ανακοινώσει ότι η «Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία είναι πιο σημαντική από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν».

Η απομονωμένη αυτή χώρα απέρριπτε το ραδιόφωνο ως το 1973 και δεν είχε internet ως το 1999.

Μόλις εφαρμοστεί ο νέος νόμος, οι δάσκαλοι θα δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται σημαντικά. Εκείνοι με εμπειρία από 0 έως 10 χρόνια, θα πάρουν 35% αύξηση. Όσοι έχουν εμπειρία 10-20 χρόνια, θα πάρουν 45% αύξηση. Κι εκείνοι με 20 χρόνια εμπειρία και πάνω, θα πάρουν αύξηση κατά 55%. Περισσότερες αυξήσεις θα γίνουν και ανάλογα με την απόδοση στην εργασία τους.

«Εάν η αναθεώρηση στις πληρωμές που πρότεινε η κυβέρνηση περάσει, οι δάσκαλοι θα γίνουν το υψηλότερα αμειβόμενο επάγγελμα στη χώρα», ανακοίνωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού της χώρας με δελτίο Τύπου. Την απόφαση για τις αυξήσεις προώθησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Λοτάι Τσέρινγκ. Ο Τσέρινγκ εκλέχθηκε Πρωθυπουργός το 2018 και έχει τη φήμη ενός πολυτάλαντου μεταρρυθμιστή. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κυβερνάει τη χώρα και τα Σαββατοκύριακα εργάζεται ως χειρούργος.

«Κάποιοι άνθρωποι παίζουν γκολφ, κάποιοι κάνουν τοξοβολία, εμένα με ξεκουράζει να χειρουργώ», είχε πει στον Guardian, αποκαλώντας τη χειρουργική «ηρεμιστική».