Categories: Κόσμος

Πρόστιμο-“μαμούθ” 1,2 δισ. ευρώ στο Facebook-Τι συνέβη

Πρόστιμο -μαμούθ ύψους 1,2 δισ. ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία Meta από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή επειδή παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η εταιρεία θα κληθεί ταυτόχρονα να αναστείλει τις μεταφορές δεδομένων χρηστών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους FT η «καμπάνα» αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη ποινή που επιβάλλεται σε εταιρεία Big Tech για παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων.

Όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική αρχή, το Facebook παραβίασε τους κανόνες που απαιτούν από τις πλατφόρμες να διασφαλίζουν ότι οι μεταφορές δεδομένων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ έχουν τις κατάλληλες διασφαλίσεις. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι οι ροές δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ της πλατφόρμας βασίζονταν σε συμβατικές ρήτρες που «δεν αντιμετώπιζαν τους κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες» των χρηστών.

ΟΤο πρόστιμο ρεκόρ της ΕΕ για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής έρχεται μετά την επιβολή κυρώσεων ύψους 746 εκατομμυρίων ευρώ στην Amazon από τη ρυθμιστική αρχή του Λουξεμβούργου το 2021.

Σύμφωνα με τη DPC η διαχείριση του Facebook στην ΕΕ έχει επίσης πέντε μήνες για να «αναστείλει κάθε μελλοντική μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ» και έξι μήνες για να διακόψει την επεξεργασία — συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης — οποιωνδήποτε προσωπικών πληροφοριών Ευρωπαίων πολιτών που είχαν προηγουμένως μεταφερθεί στις ΗΠΑ κατά παράβαση του GDPR.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Meta, Nick Clegg, δήλωσε ότι «αυτή η απόφαση είναι εσφαλμένη, αδικαιολόγητη και αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για τις αμέτρητες άλλες εταιρείες που μεταφέρουν δεδομένα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ».

Η απόφαση της Ιρλανδίας έρχεται τη στιγμή που η Meta, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιμετωπίζει μια ύφεση εν μέσω ευρύτερης οικονομικής επιβράδυνσης, ωθώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg να πραγματοποιήσει αρκετούς γύρους απολύσεων.

Επισημαίνεται πως η Meta απείλησε πέρυσι ότι θα αποχωρήσει από την ΕΕ εάν η ρυθμιστική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας απαγόρευε τις ροές δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ, κάτι που θα προκαλούσε σοβαρή αναστάτωση στις δραστηριότητές της. Η εταιρεία αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της DPC, κατά τη διάρκεια της οποίας ενδέχεται να τεθεί σε εφαρμογή μια νέα διατλαντική ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Τον Οκτώβριο του 2022, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που περιγράφει λεπτομερώς τα μέτρα που θα λάβει ο Λευκός Οίκος για να τηρήσει ένα νέο πλαίσιο απορρήτου δεδομένων που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Comments are closed.


Recent Posts

ΑΠΘ: Ξεκινούν τη Δευτέρα τα μαθήματα

Ξεκινούν τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου  σε όλα τα Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπως…

2 λεπτά ago

Αντώνης Ρέμος – Φίλιππος Πλιάτσικας για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής

Ο Αντώνης Ρέμος και ο Φίλιππος Πλιάτσικας ενώνουν τις φωνές τους σε δύο μαγικές βραδιές την Τετάρτη 11 και την…

7 λεπτά ago

Nέο μήνυμα από το 112 για τον Βόλο

Νέο μήνυμα από το 112 στον Βόλο, όπου καταγράφονται μεγάλες καταστροφές από το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias. Η διακοπή ρεύματος…

13 λεπτά ago

Μαρουσάκης: Προσοχή στις παραθαλάσσιες περιοχές-Αυξημένη ετοιμότητα μέχρι την Κυριακή

Επιμένει και σήμερα η κακοκαιρία όπως και τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη…

18 λεπτά ago

Στο ρινγκ ο Βασίλης Σπανούλης με τον Λάζαρο Παπαδόπουλου

Βίντεο... ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Βασίλη Σπανούλη "ανέβασε" στα social media ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. Στο βίντεο ο…

24 λεπτά ago

Σύντροφος Κασσελάκη: «Θέλω να προσφέρω πολλά στην Ελλάδα»

Μόνιμα στην Ελλάδα σκοπεύει να μείνει ο σύντροφος του Στέφανου Κασσελάκη, Τάιλερ Μάκμπεθ. «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος. Είναι μια καλή ευκαιρία…

28 λεπτά ago