πρόσφυγας-ποδοσφαιριστής-θέλω-να-πε-589686
ΚΟΣΜΟΣ | 15.02.2019 | 08:00

Πρόσφυγας ποδοσφαιριστής: «Θέλω να πεθάνω στην Αυστραλία»

Aσφαλής στη νέα του πατρίδα, την Αυστραλία έφτασε ο πρόσφυγας ποδοσφαιριστής από το Μπαχρέιν, Χακίμ Αλ Αραϊμπί, που κρατήθηκε σε φυλακή της Ταϊλάνδης για περισσότερο από δύο μήνες, μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει η κυβέρνηση του Μπαχρέιν και ύστερα από καταδικαστική απόφαση 10 ετών με την αίολη κατηγορία της επίθεσης σε αστυνομικό τμήμα στις ταραχές του 2011.

Την τελευταία στιγμή τα δεδομένα ανατράπηκαν και το δικαστήριο της Μπανγκόγκ στην Ταϊλάνδη έκανε δεκτή την δεύτερη αίτηση απελευθέρωσης με χρηματική εγγύηση του 25χρονου Χακίμ. Τα τηλεοπτικά Μέσα μετέδωσαν τις συγκινητικές στιγμές που ο Χακίμ αλ Αράιμπι αγκαλιάζει χαρούμενος την σύζυγο του ενώ εκείνη κλαίει από συγκίνηση.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στη Μελβούρνη τον περασμένο Νοέμβριο και αμέσως αναχώρησε για μήνα του μέλιτος στην Ταϊλάνδη. Μόλις όμως το ζεύγος έφτασε στο αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ ο Χακίμ αλ Αράιμπι συνελήφθη βάση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης της ιντερπόλ. Το Μπαχρέιν τις τελευταίες εβδομάδες δέχτηκε ισχυρές πιέσεις για το θέμα του Χακίμ αλ Αράιμπι το οποίο ανέδειξε τις αμφιλεγόμενες πρακτικές που χρησιμοποιεί το καθεστώς της χώρας.

«Η Αυστραλία είναι η χώρα μου, δεν έχω ακόμα την υπηκοότητα, αλλά η χώρα μου είναι η Αυστραλία … Αγαπώ την Αυστραλία, θα πεθάνω στην Αυστραλία», δήλωσε ο Αλ Αραϊμπί μετά την αποβίβασή του στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης από πτήση από την Μπανγκόκ.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του φώναζαν υπέρ του συνθήματα και προσπάθησαν να τον αγκαλιάσουν, όπως έδειξαν τα τηλεοπτικά πλάνα. Φορούσε την φανέλα της Πασκόε Βάλε, της ημι-επαγγελματικής ομάδας στην οποία παίζει στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας. Ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του, οι οποίοι φώναζαν: «Καλώς όρισες Χακίμ!»

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έγραψε δύο φορές στον ομόλογό του στην Ταϊλάνδη για να προτρέψει την απελευθέρωση του Αλ Αραϊμπί, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Μαρίς Πέιν ταξίδεψε στην Μπανγκόκ για να πιέσει προσωπικά για την απελευθέρωση του πρόσφυγα.

Αγκαλιάζοντας τον Αλ Αραϊμπί, ο Φόστερ, πρώην αρχηγός της Αυστραλίας, δήλωσε ότι η υποστήριξη της Αυστραλίας ανέδειξε την καλύτερη εικόνα της χώρας.

Τεράστιες πιέσεις άσκησε στην κυβέρνηση του Μπαχρέιν και η FIFA με τον ισχυρό της άνδρα Τζιάνι Ιφαντίνο να παίρνει προσωπικά το θέμα μόλις λίγες ημέρες μετά τον τελικό του ασιατικού κυπέλλου στο Κατάρ. Οι στενές σχέσεις FIFA και Κατάρ έχουν επικριθεί από την περίοδο που δόθηκε στο κρατίδιο η διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου το 2022 και η υπόθεση του Χακίμ ήταν μία ακόμα πληγή που τελικά είχε αίσιο τέλος με την απελευθέρωση του και την επιστροφή του στην Αυστραλία.