Πρώην υπάλληλοι του Twitter κατηγορούνται για κατασκοπεία

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατασκοπεύσεις κάποιον; Μα το να πιάσεις δουλειά σε κάποιο από τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό ακριβώς έκαναν δύο (πρώην πλέον) εργαζόμενοι του Twitter, που κατηγορούνται για κατασκοπεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, τα ονόματα των δύο αντρών είναι Ahmad Abourammo και Ali Alzabarah. Ο Abourammo είναι πολίτης των ΗΠΑ που εντάχθηκε στο Twitter το 2015, ενώ ο Alzabarah είναι από την Σαουδική Αραβία και προσλήφθηκε ως μηχανικός στο Twitter. Ο Alzabarah κατηγορείται για εκμετάλλευση καθηκόντων και κλοπή πάνω από 6.000 προσωπικών δεδομένων χρηστών του Twitter, εστιάζοντας σε αυτούς που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Abourammo είναι υπό κράτηση εν αναμονή ακρόασης από το δικαστήριο του Σιάτλ. Μαζί με την κατασκοπεία, κατηγορείται και για ψευδή κατάθεση στο FBI καθώς και για πλαστά έγγραφα που αφορούν τιμολόγιο 100.000$ δολαρίων, για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Σαουδάραβα αξιωματούχο.
Αφού τέθηκε σε διοικητική άδεια από το Twitter, o Alzabarah κατέφυγε στην Σαουδική Αραβία με την οικογένειά του. Θεωρείται ότι εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, καθώς κι ένας τρίτος άνθρωπος εν ονόματι Ahmed Almutairi, ο οποίος θεωρείται ότι διενήργησε ως μεσάζοντας μεταξύ των υπαλλήλων του Twitter και των αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας.
Ως αντάλλαγμα για την παροχή λεπτομερών πληροφοριών, πιστεύεται ότι η Σαουδική κυβέρνηση αποζημίωσε τους άνδρες με πληρωμές συνολικού ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Οι πληροφορίες ήταν πραγματικά λεπτομερείς, αφού ανακαλύφθηκε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Alzabarah προς έναν Σαουδάραβα αξιωματούχο, μέσα στο οποίο συζητούσαν για έναν συγκεκριμένο χρήστη του Twitter, λέγοντας:
«Αυτός εδώ είναι επαγγελματίας. Είναι Σαουδάραβας που χρησιμοποιεί κωδικοποίηση… Τον εντοπίσαμε και βρήκαμε πως πριν 12 μέρες είχε εισέλθει μια φορά χωρίς κωδικοποίηση από την IP [απόκρυψη] στις 25/05/2015 και ώρα 18:40 UTC. Αυτός εδώ δεν χρησιμοποιεί καθόλου κινητό τηλέφωνο, μόνο περιηγητή. Είναι συνδεδεμένος χρησιμοποιώντας Firefox από μηχάνημα Windows.»

Το Twitter δημοσίευσε μια δήλωση, λέγοντας: «Κατανοούμε τους απίστευτους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πολλοί που χρησιμοποιούν το Twitter για να μοιραστούν τις απόψεις τους με τον κόσμο και να θεωρούν υπεύθυνους αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία. Διαθέτουμε τα εργαλεία για να προστατεύσουμε το απόρρητο τους και την ικανότητά τους για να κάνουν το ζωτικό τους έργο.»

ΚΟΣΜΟΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, TWITTER, ΠΡΩΗΝ, ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!