Προεκλογικό δώρο 5,9 δισ. του Ερντογάν στους συνταξιούχους

Την ώρα που η τουρκική οικονομία υφίσταται τριγμούς εξαιτίας της υπερθέρμανσης και η τουρκική λίρα κατρακυλά, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει την πρώτη δόση του επιδόματος των 1.000 τουρκικών λιρών (244 δολάρια) σε κάθε ένα από τα 12 εκατομμύρια συνταξιούχους ή στο 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στις 24 Ιουνίου, σχολιάζει στην ιστοσελίδα του το Bloomberg.

«Το κυβερνών κόμμα λέει, ότι η πληρωμή αφορά την πρώτη από τις δύο που συνδέονται με τις εθνικές αργίες, ωστόσο πολλοί λένε, ότι δεν είναι τίπτα άλλο παρά μια κραυγαλέα και δαπανηρή απόπειρα εξαγοράς ψήφων για λογαριασμό του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, υπογραμμίζοντας ότι η συνολική δαπάνη θα κοστίσει επιπλέον 5,9 δισ. δολάρια στα τουρκικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2018.

«Αλλά οι υποσχέσεις και η σπατάλη δεν σταματά εδώ», σημειώνει το Bloomberg. Όπως αναφέρει «ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μία δέσμη μέτρων για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, που περιλαμβάνουν διαγραφή χρεών και επιτοκίων, αναδιάρθρωση προστίμων, φόρων και οφειλών κοινωνικής ασφάλισης, που θα κοστίσουν στην κυβέρνηση μια περιουσία». Σημειώνει μάλιστα, ότι «ο Γιλντιρίμ δεν υπέβαλε την ανάλυση των εκτιμώμενων δαπανών».

Το αμερικανικό πρακτορείο υπενθυμίζει ακόμη, ότι το μέτρο της καταβολής του επιδόματος των 1.000 τουρκικών λιρών στους συνταξιούχους είχε προταθεί πριν από 3 χρόνια από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Σίμσεκ να δηλώνει ειρωνικά, ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δικαιούται το βραβείο Νόμπελ και θα το ψήφιζα, αν μπορούσε να εξηγήσει, πώς θα εκπληρώσει αυτήν την υπόσχεση, χωρίς να αυξήσει το χρέος, να εκραγεί το χάσμα του τρέχοντος ισοσυγίου πληρωμών ή να οδηγήσει την Τουρκία σε κρίση».

Το Bloomberg επισημαίνει, ότι νωρίτερα φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Άγκυρα, ότι η οικονομία της χώρας φαίνεται να «υπερθερμαίνεται» από τα κρατικά επιδόματα, που αύξησαν την κατανάλωση. Επίσης, παρότρυνε τους διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας να προωθήσουν μια «εμπροσθοβαρή νομισματική σύσφιξη», για να συμβάλουν στον έλεγχο του πληθωρισμού.

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΩΡΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!