πούτιν-συγκάλεσε-το-συμβούλιο-ασφαλε-1003194
ΚΟΣΜΟΣ | 09.10.2022 | 22:59

Πούτιν: Συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας

Επί ποδός βρίσκονται οι ρωσικές υπηρεσίες και ιδίως η ρωσική κυβέρνηση μετά τη μεγάλη έκρηξη, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στην στρατηγικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας, τη μοναδική που συνδέει την περιοχή με το ρωσικό δίκτυο μεταφορών.

Ειδικότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή να ενισχυθούν οι δυνάμεις ασφαλείας ενώ τη Κυριακή 9 Οκτωβρίου συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας για την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου στο πρακτορείο TASS «ο πρόεδρος θα έχει αύριο συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σημειώνεται πως ο Πούτιν πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με το Συμβούλιο Ασφαλείας, συνήθως σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για το Κρεμλίνο.

Η εξέλιξη κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς μέσω της συγκεκριμένης γέφυρας διέρχονται τρένα και οχήματα και αποτελεί σύμβολο της προσάρτησης της ομώνυμης χερσονήσου από τη Μόσχα το 2014, καθώς και σημαντικός δίαυλος ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στη νότια Ουκρανία και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Χερσώνας.

Αν και το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στη γέφυρα, έχει τα εύσημα για μια σειρά πρόσφατων χτυπημάτων σε στόχους στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της χώρας να έχει αυτή την επίβλεψη της γέφυρας. Πάντως σύμφωνα με τη διοίκηση της Κριμαίας αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία των τρένων και τον αυτοκινήτων στη γέφυρα, ενώ η Μόσχα είναι βέβαιη ότι η επίθεση έγινε με εκρηκτικά και χαρακτηρίζει το χτύπημα «τρομοκρατικό».

Όπως δηλώνουν αξιωματούχοι, οι εργασίες για την επισκευή των κατεστραμμένων τμημάτων ξεκινούν αμέσως, ενώ Ρώσοι δύτες θα εξετάσουν σήμερα Κυριακή τη ζημιά που προκλήθηκε από την ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μάρατ Κουσνούλιν δήλωσε ότι δύτες θα ξεκινούσαν τις εργασίες το πρωί, με την πιο λεπτομερή επιθεώρηση στα ίσαλα να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της ημέρας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη αλλά όχι μοιραία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ. «Φυσικά, προκάλεσε συναισθήματα και υπάρχει υγιής επιθυμία για εκδίκηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χερσόνησο υπάρχουν αποθέματα καυσίμων για ένα μήνα και τροφίμων για δύο μήνες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να «ανεφοδιάζονται πλήρως» μέσω των υφιστάμενων χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών.