Κόσμος

Πούτιν: Σχεδιάζει πωλήσεις φυσικού αερίου σε Κίνα και Τουρκία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την Πέμπτη σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου «προς Ανατολάς», κυρίως στην Κίνα, και θα διαμορφώσει τις τιμές πώλησης προς την Ευρώπη με την χρήση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμα.

Η Μόσχα επιδιώκει να προωθήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου σε χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία δημιουργεί προβλήματα στο εμπόριο με τη Δύση, αλλά η δημιουργία μιας τέτοιας υποδομής μπορεί να πάρει χρόνια.

Τον Οκτώβριο, ο Πούτιν διατύπωσε την ιδέα της δημιουργίας ενός «κόμβου φυσικού αερίου» στην Τουρκία μετά τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας και σταμάτησαν τις απευθείας πωλήσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία.

«Μεταξύ των σημαντικών αναπτυσσόμενων πελατών του ρωσικού φυσικού αερίου είναι οι γείτονές μας συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας… Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε έναν κόμβο φυσικού αερίου» δήλωσε ο Πούτιν κατά την συνάντηση που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Αλλά αν μιλάμε για την δημιουργία μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αυτή μπορεί να γίνει στους επόμενους μερικούς μήνες. Και εκεί, σε μεγάλο βαθμό, είναι που θα καθορίσουμε την τελική τιμή για τους Ευρωπαίους καταναλωτές μας, διότι αυτό που έχουν κάνει στις πλατφόρμες τους είναι τρέλα».

Ο Πούτιν άσκησε κριτική στην Ευρώπη που έχει επιλέξει μηχανισμούς διαμόρφωσης τιμών spot αντί των μακράς διάρκειας συμβολαίων, οι οποίες αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά των εξαγωγών φυσικού αερίου της ρωσικής Gazprom και δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια στην ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία.

Ο Πούτιν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την πλατφόρμα που πρότεινε.

Ο ίδιος είπε ότι θα προωθήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου «προς Ανατολάς».

Η Ρωσία αρχίσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα στα τέλη του 2019 μέσω του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας» , ο οποίος την εφοδίασε με περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου το 2021 , αλλά θα φθάσει στην πλήρη δυναμικότητά του των 38 bcm το 2025. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι ο υπ’ αριθμόν 3 προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας.

Τον Φεβρουάριο ο Πούτιν κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Κίνα από την ρωσική Άπω Ανατολή. Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό, τον «Δύναμη της Σιβηρίας 2», που θα διέρχεται μέσω της Μογγολίας, με την προοπτική να πουλάει επιπροσθέτως 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο Πούτιν είπε ότι τα σχέδια αυτά θα επιτρέψουν στην Ρωσία να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα στα 48 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2025 και στα 88 δισ. κυβικά μέτρα έως το 2030.

«Στην πραγματικότητα, αυτό είναι περισσότερο από το 60% των προμηθειών φυσικού αερίου που διοχετεύθηκε στην Δύση πέρυσι» δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στα 88 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο Πούτιν στην ομιλία του είπε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει τις οικονομικές της σχέσεις με εταίρους στην Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική για να αποτρέψει τις προσπάθειες της Δύσης να την απομονώσουν οικονομικά.

«Θα καταργήσουμε τους περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη χρηματοδότηση. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι με την επιβολή κυρώσεων, οι δυτικές χώρες προσπαθούσαν να σπρώξουν τη Ρωσία στην περιφέρεια της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αλλά εμείς δεν θα ακολουθήσουμε ποτέ την οδό της αυτοαπομόνωσης», δήλωσε.

«Αντιθέτως, διευρύνουμε και θα διευρύνουμε τη συνεργασία με όλους όσοι ενδιαφέρονται για αυτήν».

newsroom

Recent Posts

Καταβολή της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης στους υπαλλήλους Περιφερειών

Στην επιχορήγηση των Περιφερειών της χώρας, με συνολικό ποσό 4.448.000,00€, για την καταβολή της Ειδικής Εκλογικής Αποζημίωσης στους υπαλλήλους…

3 λεπτά ago

Ισραήλ: Σκοτώθηκε 10 μηνών μωρό σε βομβαρδισμό στη Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ότι το 10…

4 λεπτά ago

Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Καταβολή της ειδικής αποζημίωσης στους υπαλλήλους των δήμων

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, το ΥΠΕΣ προχώρησε στην επιχορήγηση Δήμων της…

9 λεπτά ago

Τι είναι το απαγορευμένο SNUS, που οδήγησε σε λιποθυμία μαθητές στο Ηράκλειο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι μαθητές από την Αλικαρνασσό Ηρακλείου Κρήτης που βρέθηκαν ημιλιπόθημα…

11 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 60χρονος οδηγός που ενεπλάκη σε καραμπόλα

Κατέληξε ο 60χρονος οδηγός του ενός από τα τρία αυτοκίνητα που ενεπλάκησαν στην καραμπόλα που…

20 λεπτά ago

Πάτρα: Ανήλικη εξαφανίστηκε από το Καραμανδάνειο νοσοκομείο

Συναγερμός σήμανε στην Πάτρα όταν μία 15χρονη διέφυγε από το Καραμανδάνειο. Το κορίτσι μεταφέρθηκε περίπου…

26 λεπτά ago