πούτιν-δημοσιεύματα-για-επικείμενη-1016767
ΚΟΣΜΟΣ | 04.10.2022 | 13:23

Πούτιν: Δημοσιεύματα για επικείμενη «επίδειξη» στα σύνορα με την Ουκρανία

Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο με την Ουκρανία, εφόσον «κινδυνεύσει η εθνική ασφάλεια» της χώρας του, όπως επιτάσσει το αμυντικό δόγμα της.

Μετά τις αλλεπάλληλες ήττες και υποχωρήσεις του ρωσικού στρατού σε Ντονμπάς και Χερσώνα, ο στενός συνεργάτης του Πούτιν και ηγέτης της Τσετεσνίας, Ραμζάν Καντίροφ, εισηγήθηκε την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων για την ανάσχεση της Ουκρανικής επέλασης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την πρόταση αυτή είπε μεν ότι δεν πρέπει τέτοιες αποφάσεις να λαμβάνονται εν θερμών και «συναισθηματικά», αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρήσης τέτοιων όπλων.

Σήμερα βρετανικά δημοσιεύματα – επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές – αναφέρουν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να κάνει κάποιου είδους «επίδειξη» των δυνατοτήτων της χώρας του.

Οι Times του Λονδίνου κάνουν λόγο για παράδειγμα περί πυροδότησης μιας «δοκιμαστικής» πυρηνικής βόμβας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μόσχα μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση κοντά στην Μαύρη Θάλασσα, με μια ανώτερη στρατιωτική πηγή να εκφράζει τον φόβο ότι σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος, μπορεί να κινδυνέψουν ακόμη και ρωσικές πόλεις κοντά στα σύνορα.

Σε παρόμοιο δημοσίευμα η βρετανική Telegraph αναφέρει πως μια ρωσική αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει εξοπλισμό για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Ρωσίας έχει πυροδοτήσει φόβους ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να προετοιμάσει μια δοκιμή για να στείλει ένα «σήμα στη Δύση».

Ένα τρένο που λειτουργεί από το μυστικό πυρηνικό τμήμα και συνδέεται με τη 12η κύρια διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας εντοπίστηκε στην κεντρική Ρωσία το Σαββατοκύριακο με κατεύθυνση προς την πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, σημειώνει η Telegraph.

Το φιλορωσικό κανάλι Telegram Rybar μοιράστηκε το βίντεο που δείχνει τη μεγάλη εμπορευματική συνοδεία να μεταφέρει αναβαθμισμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλο εξοπλισμό.

Ο Konrad Muzyka, αμυντικός αναλυτής που ειδικεύεται στην Ουκρανία, είπε στην βρετανική εφημερίδα ότι η 12η διεύθυνση διαχειριζόταν δώδεκα κεντρικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών όπλων.

«Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα κιτ που ανήκει στη 12η Κεντρική Διεύθυνση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας», είπε ο αναλυτής με έδρα την Πολωνία. «Η διεύθυνση είναι υπεύθυνη για τα πυρηνικά πυρομαχικά, την αποθήκευση, τη συντήρησή τους, τη μεταφορά και την τοποθέτησή τους σε μονάδες.»

Ο κ. Muzyka είπε ότι θα μπορούσε να είναι ένα «σήμα προς τη Δύση ότι η Μόσχα κλιμακώνει», αναφερόμενος στην προειδοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο ειδικός τόνισε ότι το βίντεο σε καμία περίπτωση δεν δείχνει «προετοιμασίες για μια πυρηνική απελευθέρωση».