πούτιν-προσβλητικό-που-οι-ηπα-δεν-έβ-421782
ΚΟΣΜΟΣ | 30.01.2018 | 18:30

Πούτιν: «Προσβλητικό» που οι ΗΠΑ δεν έβαλαν το όνομά μου στη λίστα για κυρώσεις

«Προσβλητικό» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν το γεγονός ότι το όνομά του δεν βρίσκεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που περιλαμβάνει ονόματα ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, που ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις.

Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ρώσου προέδρου, με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους της προεκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα με όσα είπε, ο κατάλογος βλάπτει τις διεθνείς σχέσεις. Επίσης, υποστήριξε ότι είναι καθαρή βλακεία η συρρίκνωση των σχέσεων Ρωσίας με ΗΠΑ σε μηδενικό σημείο.

Ο Πούτιν, αναφερόμενος στην προοπτική των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να οικοδομεί υπομονετικά τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, στον βαθμό που είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τι θέλουν λοιπόν», διερωτήθηκε κάποια στιγμή της ομιλίας του ο Ρώσος πρόεδρος, για να πει στη συνέχεια ότι «οι ίδιες ( οι ΗΠΑ-σ.σ) πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν. Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε: θέλουμε να οικοδομήσουμε μακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις βασισμένες στο διεθνές δίκαιο»

Όσον αφορά στην πρόθεση της Μόσχα να δώσει την δική της απάντηση στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε επίσης ότι η Μόσχα προς το παρόν δεν θα υιοθετήσει αντίμετρα. «Περιμέναμε αυτόν τον κατάλογο και δεν σας το κρύβω ότι ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε αντίμετρα και μάλιστα σοβαρά, τα οποία θα οδηγούσαν τις σχέσεις μας σε ένα εντελώς μηδενικό σημείο». Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «προς το παρόν δεν θα προβούμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες».

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο την χώρα μας απ’ ό,τι αυτόν τον κατάλογο των ΗΠΑ επειδή, όπως λένε, «τα σκυλιά γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωράει». Επισήμανε επίσης ότι η Ρωσία, παρότι δείχνει υπομονή σε πολλά ζητήματα, δεν σημαίνει ότι θα κάνει διαρκώς υποχωρήσεις. «Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν διαρκώς υποχωρήσεις», τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε στο ακροατήριο του πως ξεκίνησε η αντιρωσική καμπάνια στον κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Άρχισε εδώ και καιρό, μόλις αρχίσαμε να πατάμε στα πόδια μας, μόλις αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε τους τρομοκράτες στον Καύκασο, όπου την περίοδο εκείνη εκεί υπήρχαν τα πάντα, και η διαμάχη για την απατηλή δημοκρατία όπου εκεί πολεμούσαν οι μαχητές της Αλ Κάιντα και τότε άρχισαν να τους υπερασπίζονται τα διαφόρων ειδών κινήματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».