πούτιν-η-ελλάδα-θα-μπορούσε-να-βρει-στή-172688
ΚΟΣΜΟΣ | 08.04.2015 | 19:41

Πούτιν: Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει στήριγμα στη Ρωσία

Είναι κυρίαρχη χώρα η Ελλάδα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σεβόμενη πάντα τις διεθνείς δεσμεύσεις της, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις ευρωπαϊκές αιχμές για το ταξίδι του στο Κρεμλίνο. Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για να γυρνά στις χώρες για την επίλυση του οικονομικού της προβλήματος -το οποίο θα λυθεί εντός ΕΕ, γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα-, τόνισε ο πρωθυπουργός με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διαβεβαιώνει ότι δεν ετέθη αίτημα ρωσικής οικονομικής βοήθειας.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας αργότερα σε σχετικές ερωτήσεις, εξήγησε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει στήριγμα στη Ρωσία μέσω της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, αφού η υλοποίηση επενδύσεων και η αύξηση των εξαγωγών για παράδειγμα θα επιφέρει κέρδη στη χώρα που μπορεί να τα αξιοποιήσει για την πληρωμή των δανειστών και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασής της.

Εμπορικές σχέσεις, επενδύσεις, αγωγοί, ιδιωτικοποιήσεις και ρωσικό εμπάργκο βρέθηκαν στο «μενού» της τρίωρης συνάντησης στο Κρεμλίνο, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή κοινού προγράμματος δράσης 2015-2016. Διαφωνούμε με τη λογική των αδιέξοδων κυρώσεων κατά της Μόσχας, δήλωσε ο πρωθυπουργός προτάσσοντας έναν ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες απέφυγαν, πάντως, να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το πώς μπορούν να εξαιρεθούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τα ρωσικά αντίμετρα που βρίσκονται σε ισχύ ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την ουκρανική κρίση.

Αντίθετα, λίγο πιο σαφείς ήταν σε ό,τι αφορά την πρόθεση και των δύο πλευρών να διερευνήσουν τη δυνατότητα επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος -αν και σε αυτή την περίπτωση θα ονομαστεί ελληνικός αγωγός, έσπευσε να πει χαριτολογώντας ο Αλέξης Τσίπρας.

Ζητούμενο της επίσκεψης ήταν η προώθηση αναπτυξιακών συνεργασιών, είπε ο πρωθυπουργός με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επισημαίνει πως μέσω του αγωγού η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίζει εκατοντάδες εκατ. ευρώ ετησίως, προσθέτοντας πως οι Δυτικοί δανειστές της θα επωφεληθούν από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με την Μόσχα.

Ως προς αυτές καθαυτές τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα διαφωνεί με τη λογική τους και δεν πιστεύει στη λύση ενός οικονομικού πολέμου, τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί από όλες τις πλευρές το πακέτο συμφωνιών του Μινσκ «για να ξεπεραστεί ο φαύλος κύκλος των αδιέξοδων κυρώσεων και της αναβίωσης μιας ψυχροπολεμικής λογικής».

Επ’ αυτού ο Βλ.Πούτιν δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ότι η Ρωσία καταλαβαίνει πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων σε βάρος της, επισημαίνοντας ότι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα είναι ο τερματισμός όλων των κυρώσεων και κατ’ επέκταση των ρωσικών αντιμέτρων, αφου δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για μία μόνο χώρα της ΕΕ.

Η Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, έχει ανάγκη από σοβαρό διάλογο για μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει με τις δυνάμεις που διαθέτει, αλλά και με την ισότιμη παρουσία της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.