πώς-θα-επηρεάσει-το-πλαφόν-στο-ρωσικό-π-807144
ΚΟΣΜΟΣ | 05.12.2022 | 12:54

Πώς θα επηρεάσει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο τις τιμές ενέργειας

Η Ρωσία μπορεί να επηρεάσει την αγορά αυξομειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου, εκτίμησε ο Ηλίας Κωνοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, στην προσπάθειά του να απαντήσει αν το πλαφόν 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό πετρέλαιο θα επηρεάσει τις τιμές της ενέργειας στον τελικό καταναλωτή.

«Το θέμα είναι ότι η επιβολή μιας χαμηλής τιμής, 60 δολάρια το βαρέλι, θα επιχειρήσει να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου. Αυτό δεν το ξέρουμε αν πράγματι θα πετύχει γιατί τα αποθέματα της Ρωσίας είναι πάρα πολύ μεγάλα και έχει τη δυνατότητα να αυξομειώσει την παραγωγή και να επηρεάσει την αγορά».

Ο Ηλίας Κωνοφάγος, ανέφερε ότι θα χρειαστεί ένα δίμηνο ή και τρίμηνο για να μπορέσουμε να δούμε την επιρροή που θα έχει η συγκεκριμένη απόφαση σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Θα εξαρτηθεί από το τι αποθέματα οι ΗΠΑ θα διαθέσουν στην αγορά. Δεν το ξέρουμε ακόμα. Ο ΟΠΕΚ θα κρατήσει σταθερή την παραγωγή και αυτό μάλλον θα βοηθήσει να έχουμε συνολικά μια μείωση των τιμών ενέργειας στη διεθνή αγορά. Θα χρειαστεί ένα δίμηνο – τρίμηνο για να μπορέσουμε να δούμε πόσο θα επηρεάσει αυτό την Ευρώπη και την Ελλάδα».

Ενώ σχετικά με το αν θα επηρεάσει την ίδια τη Ρωσία, απαντά: «Δεν φαίνεται άμεσα να έχει επηρεάσει την αγορά. Πιστεύουμε σε ένα δίμηνο αυτό θα φανεί και θα είναι υπέρ χαμηλότερων τιμών δεδομένου ότι και οι αποθήκες στη Γερμανία έχουν γεμίσει και η επάρκεια της Ευρώπης – όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν – είναι δεδομένη. Κατά τη γνώμη μας θα σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα».