Πορτογαλία: Παράνομη η αποστολή email από διευθυντή εκτός ωραρίου εργασίας - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
5
Δεκέμβριος
Back

Πορτογαλία: Παράνομη η αποστολή email από διευθυντή εκτός ωραρίου εργασίας

Έναν νέο νόμο που έχει ως στόχο την προστασία των εργαζομένων από την εκτός του ωραρίου τους εργασία υιοθέτησαν πριν από λίγες μέρες, τα μέλη του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας.

Μεταξύ των εν λόγω ρυθμίσεων, ψηφίστηκε διάταξη που απαγορεύει στους διευθυντές να αποστέλλουν email και μηνύματα στο προσωπικό τους σε ώρες κατά τις οποίες δεν απασχολείται.

«Ο εργοδότης πρέπει να σέβεται την ιδιωτική ζωή του εργαζομένου», συμπεριλαμβανομένων των περιόδων ανάπαυσης και του οικογενειακού χρόνου, ορίζει ο νέος νόμος, ενώ οποιαδήποτε παράβαση μπορεί να επιφέρει πρόστιμο.

Ρύθμιση και της τηλεργασίας

Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι νέοι νόμοι ήρθαν ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Βάσει της νομοθεσίας, οι εταιρείες που έχουν περισσότερους από 10 εργαζόμενους θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο, αν ενοχλούν τους υπαλλήλους τους κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, εκτός αν πρόκειται για εξαιρετικές περιπτώσεις – τότε, θα πρέπει να αποζημιώνουν το προσωπικό τους για έξοδα που συνδέονται με την εργασία και προκύπτουν στο σπίτι, όπως αυξήσεις στους λογαριασμούς, του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, που μπορεί να υπάρχουν.

Το νέο μέτρο ορίζει, επίσης, ότι οι εργοδότες είναι υπεύθυνοι να παρέχουν στους εργαζόμενους τα κατάλληλα εργαλεία για την τηλεργασία.

Η εξ αποστάσεως εργασία έχει μεγάλα πλεονεκτήματα υπό τον όρο να ελέγχουμε τα μειονεκτήματα, δήλωσε η Άνα Μέντες Γκοντίνιο, υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας. «Η πανδημία επιτάχυνε την ανάγκη να ρυθμιστεί, ό,τι έπρεπε να έχει ήδη ρυθμιστεί», τόνισε.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!