πορτογαλία-παραιτήθηκε-το-δεξί-χέρι-τ-1091756
ΚΟΣΜΟΣ | 11.11.2022 | 10:45

Πορτογαλία: Παραιτήθηκε το δεξί χέρι του πρωθυπουργού

Η υπόθεση εγγράφεται σε ευρύτερη έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας από αυτοδιοικητικούς αιρετούς αξιωματούχους και οργανισμούς

Την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, υπέβαλε χθες Πέμπτη, ο Μιγκέλ Άλβες, δεξί χέρι του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα,  αφού του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για αδικήματα σε βάρος του δημοσίου.

Ο κ. Άλβες, άλλοτε δήμαρχος στην πόλη Καμίνια (βόρεια), αντιμετώπιζε έρευνα από το 2019, μολαταύτα ο κ. Κόστα τον ονόμασε υφυπουργό στον πρωθυπουργό πριν από δυο μήνες.

Οι πορτογαλικές εισαγγελικές αρχές ανέφεραν χθες ότι του ασκήθηκε επίσημα δίωξη.

Ο κ. Άλβες, στην επιστολή της παραίτησής του στον κ. Κόστα, τόνισε πως αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από την εισαγγελία, δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στην κυβέρνηση. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του και έκανε δεκτή την παραίτηση. Η υπόθεση ανάγεται στο διάστημα του 2015 και του 2016, όταν ήταν δήμαρχος στην Καμίνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Público, οι κατηγορίες αφορούν συμβάσεις που είχε υπογράψει με εταιρεία που ανήκε στη σύζυγο άλλου δημάρχου των Σοσιαλιστών.

Η υπόθεση εγγράφεται σε ευρύτερη έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας από αυτοδιοικητικούς αιρετούς αξιωματούχους και οργανισμούς.

Σύμφωνα με την Público, ο δήμος στην Καμίνια φέρεται να κατέβαλε 300.000 ευρώ σε ενοίκια προκαταβολικά, προτού καν οικοδομηθεί εκθεσιακό κέντρο την εποχή που ο κ. Άλβες ασκούσε την εξουσία. Το κέντρο δεν έχει ανεγερθεί ακόμη.

«Έχω καθαρή τη συνείδησή μου», τόνισε ο κ. Άλβες στην επιστολή της παραίτησής του, προσθέτοντας πως είναι «απόλυτα πεπεισμένος πως οι αποφάσεις (μου) ήταν νόμιμες».