Πορτογαλία: Ετοιμάζει μείωση στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

Το ενδεχόμενο να μειώσει από το 2014 ως και κατά 10% το ύψος των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων άνω των 600 ευρώ και να αυξήσει στα 66 τη συντάξιμη ηλικία για όλους τους μισθωτούς, εξετάζει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Οι προτάσεις αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με τα συνδικάτα και εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του κράτους που η Πορτογαλία δεσμεύθηκε έναντι των δανειστών της να πραγματοποιήσει ώστε να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες κατά 4,7 δισεκ. ευρώ.

Το μέτρο αυτό έχει στόχο να εξασφαλίσει το μέλλον των συντάξεων και μια «αρχή ισοτιμίας» μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε ο Χέλντερ Ροζαλίνο, υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Οι περικοπές με στόχο τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, οι οποίες θα έχουν αναδρομική ισχύ, θα εξαρτηθούν πάντως από πολλά κριτήρια, κυρίως από την ηλικία, διευκρίνισε.

«Οι περικοπές αυτές θα είναι αναστρέψιμες όταν υπάρξει ένα πλαίσιο ανάπτυξης και εξισορρόπησης των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε ο Ροζαλίνο υπογραμμίζοντας ότι για να γίνει αυτό η οικονομία θα πρέπει να καταγράψει άνοδο κατά 3% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να σταθεροποιηθεί στο 0,5% του ΑΕΠ επί δύο διαδοχικά χρόνια.

Η πορτογαλική οικονομία, η οποία έχει μπει στην τρίτη χρονιά ύφεσης, αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2,3%, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις. Η κυβέρνηση προβλέπει μια μικρή ανάκαμψη το 2014, στο 0,6% του ΑΕΠ.

Οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν την αντίδραση των συνδικάτων.

«Δεν μπορεί να αλλάζουν οι κανόνες μετά τη χορήγηση της σύνταξης», δήλωσε η συνδικαλιστική ομοσπονδία του δημόσιο τομέα FESAP.

Στα τέλη Ιουλίου, το κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη την επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων από τις 35 στις 40 ώρες εβδομαδιαίως.

Εξάλλου η κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει από το Σεπτέμβριο ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου θα μειωθεί κατά περίπου 30.000 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος φθάνει σχεδόν τις 700.000.

ΚΟΣΜΟΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΜΕΙΩΣΗ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ


Αφήστε μια απάντηση