Categories: Κόσμος

«Πόρτα» Ιράν σε ΟΗΕ: Όχι στην απόφαση για έρευνα καταστολής των διαδηλώσεων

Αρνητικό ήταν το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν στην απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συστήσει διεθνή επιτροπή έρευνας για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Το κείμενο, το οποίο κατέθεσαν η Γερμανία και η Ισλανδία, υιοθετήθηκε την Πέμπτημε 25 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 16 αποχές στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη το βράδυ το ιρανικό υπουργείο υπογράμμιζε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία ήταν αντίθετη σε αυτή την ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου αυτού του ΟΗΕ και πρόσθετε ότι «απορρίπτει εντελώς» την απόφαση.

Το ιρανικό υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη «έχει ήδη συστήσει εθνική επιτροπή έρευνας που αποτελείται από ειδικούς νομικούς με τη συνεργασία ανεξάρτητων εκπροσώπων». Κατά συνέπεια θεωρεί ότι «η σύσταση οποιουδήποτε νέου μηχανισμού για να εξεταστούν τα περιστατικά των δύο τελευταίων μηνών στο Ιράν είναι ανώφελη και συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «οι γερμανικές αρχές και οι κυβερνήσεις που συντάχθηκαν με αυτές (…) διατύπωσαν ψευδείς και προκλητικούς ισχυρισμούς για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών στο Ιράν, τους οποίους το Ιράν διαψεύδει». «Η απόφαση αυτή ελήφθη υπό την πίεση κάποιων πολιτικών λόμπι και βασίζεται σε ψευδείς πληροφορίες που διαδίδουν τα αντιιρανικά μέσα ενημέρωσης», κατήγγειλε.

Στην έκτακτη συνεδρίασή τους, έπειτα από πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Ισλανδίας, τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισαν έπειτα από ψηφοφορία να ορίσουν ομάδα ερευνητών για να εξετάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν το Ιράν εδώ και δύο μήνες.

Κατά τη συνεδρίαση ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, ο οποίος δεν έχει λάβει απάντηση από την Τεχεράνη στο αίτημά του να επισκεφθεί το Ιράν, κάλεσε τις ιρανικές αρχές «να σταματήσουν την ανώφελη και δυσανάλογη χρήση βίας».

«Πρόκειται για ένα στρατηγικό λάθος της Γερμανίας και κάποιων δυτικών χωρών και ο καιρός θα δείξει ότι αυτή η τύφλωση θα βλάψει τα συμφέροντά τους», πρόσθετε η ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου.

Comments are closed.


Recent Posts

Tροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που δεν θα σας παχύνουν

Θα το λέμε και θα το ξαναλέμε, δεν πρόκειται να σας παχύνουν όλες οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.…

2 λεπτά ago

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Στη Βουλή η μονιμοποίηση 164 εργαζομένων

Τη μονιμοποίηση των 164 εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» που απορρίφθηκαν μέσω της προκήρυξης 4Κ του ΑΣΕΠ, ζητούν με Ερώτησή…

2 λεπτά ago

Λεβαδειακός – Βόλος 0-3: Επέστρεψε στις νίκες παρά τα διαιτητικά παράπονα και προσπέρασε τον Άρη

Ο Βόλος επικράτησε εκτός έδρας του Λεβαδειακού με 3-0, στο ματς που ολοκλήρωσε την 21η αγωνιστική της Super League και…

11 λεπτά ago

Αττική: Σε ποιους δήμους δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές την Τρίτη

Μετά την σύσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής με τους 66 δημάρχους της Αττικής, αποφασίστηκε να μην λειτουργήσουν για την Τρίτη 6…

17 λεπτά ago

Αιτήσεις στον δήμο Ευρώτα για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες

Όπως στο δήμο Ανατολικής Μάνης, έτσι και στο δήμο Ευρώτα, ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων και των…

20 λεπτά ago

Χανιά: Αγροτικό αυτοκίνητο αναποδογύρισε σε επαρχιακό δρόμο

Άγιο είχε ο οδηγός ενός αγροτικού αυτοκινήτου, όταν αυτό ξέφυγε από την πορεία του και αναποδογύρισε σε επαρχιακό δρόμο στο…

27 λεπτά ago